Hlavní obsah

Xbox od Microsoftu neporušil patent firmy Motorola, rozhodla ITC

Oblíbená herní konzole Xbox společnosti Microsoft neporušila patent, který vlastní firma Motorola Mobility. Oznámila to v noci na pátek americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC). Spor kvůli Xboxu je součástí širší patentové války kvůli chytrým telefonům mezi Applem, Microsoftem a výrobci mobilů používajících operační systém Android. Mezi ty patří i Motorola Mobility.

Foto: Nick Adams, Reuters

Šéf herní divize Microsoftu Don Mattrick

Článek

Motorola původně obvinila Microsoft, že porušil až pět jejích patentů. Stížnost podala v roce 2010. Spor, o kterém nyní rozhodla ITC, se týkal patentu, který umožňuje přístrojům mobilní komunikaci na krátkou vzdálenost.

"Je to vítězství pro zákazníky Xboxu a potvrzuje náš názor, že Google (Motorola Mobility je dceřiná společnost, pozn. red.) neměl žádný důvod pro blokování našich produktů," uvádí se v prohlášení Microsoftu. Pokud by ITC zjistila, že americký softwarový gigant porušil patent, mohla by zakázat dovoz Xboxu do USA.

Motorolu rozhodnutí zklamalo a zvažuje další možnosti, oznámil v prohlášení mluvčí firmy.

Rozhodnutí padlo již v březnu

Soudce ITC rozhodl o tom, že Microsoft patent neporušil, již v březnu a doporučil, aby spor byl ukončen. ITC v noci ze čtvrtka na pátek pouze jeho doporučení potvrdila.

Technologické firmy utrácejí miliardy dolarů za nákup patentů. Ještě více peněz však vydávají za soudní spory po celém světě kvůli porušování patentů.

Případ Xbox zažil od svého podání v roce 2010 mnoho zvratů. V dubnu 2012 soudce ITC David Shaw v předběžném rozhodnutí oznámil, že Microsoft porušil čtyři patenty, pátý však ne. Místo rozhodnutí případu, jak je obvyklé, však v červnu 2012 vrátila odborná porota ITC případ zpět soudci k novému projednání.

V lednu zástupci společnosti Motorola stáhli ze stížnosti dva patenty, protože byly nezbytné pro standard. Tyto patenty jsou důležité pro fungování určitého systému a posuzují se jiným způsobem, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám