Hlavní obsah

Videoherní trh v USA zažil v srpnu nový rekord, hlavně díky konzolím

New York

Výdaje spotřebitelů za videoherní konzole, hry a příslušenství v srpnu ve Spojených státech meziročně vzrostly o sedm procent na 4,4 miliardy USD (94,1 miliardy Kč), což byl rekordní údaj pro měsíc srpen. Růst podpořil hlavně zájem o konzole.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Údaje, které zveřejnila výzkumná společnost NPD Group, zmírňují obavy analytiků, že pandemický růst herního průmyslu s obnovením ekonomického růstu oslabí, uvedla agentura Bloomberg.

Od začátku letošního roku výdaje ve videoherním průmyslu vzrostly o 13 procent na 37,9 miliardy USD.

Videoherní průmysl loni zažil prudký růst, a to kvůli pandemii nemoci covid-19, která zavřela lidi doma. Analytici teď pozorně sledují, kdy zájem spotřebitelů začne uvadat. Vydání dvou nových konzolí, Xbox Series X od Microsoftu a PlayStation 5 od Sony, však podpořilo tržby, i když dodávky konzolí brzdí nedostatek čipů.

Tržby z prodeje herního hardwaru se zvýšily o 45 procent na 329 milionů USD. Podle NPD to byl nejlepší srpnový výsledek od roku 2008 a třetí nejvyšší měsíční údaj. Tržby mohly být ještě vyšší, kdyby byl dostatek čipů, upozornil analytik NPD Mat Piscatella.

Celkové tržby z prodeje videoher vzrostly o sedm procent na 4,37 miliardy USD. Nejprodávanější hrou byla Madden NFL 22 společnosti Electronic Arts. Následovala hra Ghost of Tsushima od Sony. Ta byla v červenci na 110. místě, v srpnu ale zájem o ní prudce vzrostl díky vylepšené edici Director's Cut pro PlayStation 5 a PlayStation 4.

Nintendo uvede novou konzoli

Nejvíce spotřebitelé v srpnu kupovali konzoli Switch od firmy Nintendo. Switch je rovněž nejprodávanější konzolí od začátku letošního roku. Podle tržeb ale byl nejprodávanější konzolí PlayStation 5.

Už příští měsíc – 8. října – se přitom Nintendo chystá vydat novou herní konzoli Switch OLED, stát bude 9490 Kč.

Switch OLED bude stát 9490 Kč, nabízí se s několikaměsíčním předstihem

Hardware

Patrně největším vylepšením u nového switche je přítomnost OLED displeje, což koneckonců naznačuje už samotný název. Ten by měl nabídnout věrnější barevné podání, výrazně lepší kontrast a v neposlední řadě i větší velikost. Původní switch měl totiž pouze 6,2palcovou obrazovku.

Vylepšeno bylo také vnitřní úložiště, které místo původních 32 GB nabízí nyní kapacitu 64 GB. Ostatní hardware, který se podílí na celkovém výkonu konzole, však zůstal nezměněn. To v praxi znamená, že všechny tituly bude možné hrát přímo na konzoli v rozlišení 720p a v doku u televizoru či monitoru v rozlišení 1080p.

Zmiňovaný dok navíc nově nabízí LAN konektor, samotná konzole se pak chlubí vylepšeným audiosystémem a zcela přepracovaným polohovatelným stojánkem. Ten je nyní větší, měl by tedy být při hraní daleko stabilnější.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch OLED

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám