Hlavní obsah

Většina hráčů používá alespoň pět let staré grafiky

Novinky, mif

Zajímavou statistiku při představení nové grafické karty GeForce GTX 1660 Ti přinesla společnost Nvidia. Podle ní využívá drtivá většina uživatelů grafické karty, jejichž výkon odpovídá pět let starým, nebo dokonce ještě starším modelům.

Ukázka ze hry Tomb RaiderVideo: archív tvůrců

 
Článek

V roce 2014 představoval takovou průměrně výkonnou grafiku pro hráče model GTX 960, na opravdové fajnšmekry pak cílily karty GTX 970 a GTX 980, případně jejich vylepšené verze s písmenky Ti v názvu.

Přestože náročnost her se neustále zvyšuje, samotní uživatelé své stroje příliš nevylepšují – za posledních pět let se toho totiž v jejich sestavách podle statistik společnosti Nvidia moc nezměnilo.

Dvě třetiny hráčů tak používají grafické karty na úrovni pět let starého modelu GTX 960, nebo dokonce ještě horší. V praxi to znamená, že jednotlivé tituly zpravidla nemohou hrát se solidními detaily a v nejvyšším možném rozlišení.

Foto: Profimedia.cz

Většina hráčů používá staré a pomalé grafiky

Dechberoucí realistická grafika

Výrobci totiž zpravidla vylepšují grafiky každý rok, a v tom loňském i letošním přišly na pulty obchodů první karty s podporou technologie ray tracingu neboli česky sledování paprsků, díky čemuž nové tituly nabídnou dechberoucí realistickou grafiku. Na starších kartách ale využít tento standard nelze.

Grafiky díky technologii ray tracing dokážou realisticky vykreslit každou scénu ve hře. Speciální RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Je to patrné i z videoukázek níže. Děj konkrétního titulu dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Právě dechberoucí realističnost je největším kladem nové generace grafik – a éry her, které díky tomu přijdou.

Reálné ukázky her se zapnutým ray tracingem si můžete prohlédnout níže. V některých nechybí ani porovnání, jak konkrétní scéna vypadá s vypnutými efekty.

Ukázka ze hry Battlefield V

RTX - Metro Exodus

RTX - Atomic Heart

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám