Hlavní obsah

Věrná grafika na prvním místě. Quake II vyšel v nové verzi

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před začátkem letních prázdnin vyšel očekávaný remake slavné akční střílečky Quake II. Ten proti svému předobrazu přináší především dramaticky vylepšenou grafiku, která si díky technologii ray tracing zakládá na co největší věrnosti.

Quake II RTXVideo: archív tvůrců

 
Článek

Quake II si odbyl premiéru již v roce 1997. Patrně tak není potřeba zdůrazňovat, že za více než dvě dekády se počítačová grafika posunula mílovými kroky směrem kupředu. A krásně to jde vidět v novém remaku, který využívá moderní technologii ray tracing.

Tento standard dovoluje vypočítat u moderních her přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény. Výsledkem je pak reálnější grafika, jak je vidět také na úvodním videu tohoto článku, kde jsou jednotlivé scény porovnávány se zapnutým a vypnutým ray tracingem (zkratka RTX).

Tisíce paprsků pro jeden bod

U titulu Quake II použili mimochodem vývojáři vylepšenou technologii, která využívá tzv. path-tracingové shadery. Ty využívají místo jednoho paprsku pro každý vykreslovaný pixel klidně i několik tisíc paprsků. Grafika je díky tomu neskutečně věrná.

Remake hry Quake II je k dispozici výhradně pro platformu PC, stahovat jej lze prostřednictvím platformy Steam úplně zadarmo. Hráči si v této bezplatné verzi mohou s vylepšenou grafikou vychutnat první tři úrovně pro jednoho hráče.

Jedinci, kteří vlastní původní licenci na Quake II, si mohou stáhnout bezplatný update pro celou hru. Zpřístupní se jim s vylepšenou grafikou nejen všechny mise pro jednoho hráče, ale také kooperativní i deathmatch mód.

Věrná grafika u dalších her

Technologii ray tracing nicméně nenabízejí všechny hry v současnosti, ale pouze některé. Reálné ukázky dalších titulů se zapnutým ray tracingem si můžete prohlédnout níže. V některých nechybí ani porovnání, jak konkrétní scéna vypadá s vypnutými efekty.

Ukázka ze hry Battlefield V

RTX - Metro Exodus

RTX - Atomic Heart

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám