Hlavní obsah

Recenze: Resident Evil Village je opět skvělým přírůstkem do série

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před čtyřmi roky vyšel sedmý díl Resident Evilu, sklidil více než kladná hodnocení. Návrat k hororu, změna perspektivy a svěží zasazení. Osmička s podtitulem Village pokračuje tam, kde sedmička skončila. A opět je na co se těšit.

Upoutávka na hru Resident Evil VillageVideo: Capcom

 
Článek

Ethan Winters. Protagonista jak sedmého, tak nyní i osmého dílu je opět vtažen do hororové a notně akčnější jízdy. V jeho domě se objeví starý známý Chris Redfield, zastřelí mu manželku a unese dítě.

Jenže jak se říká, že sovy nejsou tím, čím se zdají být, i zde vše není tak, jak by se na první pohled zdálo. Po chvilce se Ethan ocitá v tajemné vesničce v blíže nespecifikovaném evropském regionu. Okamžitě je napaden něčím, co vypadá jako vlkodlak.

Vesnici velí čtyři bytosti. Upírská Lady Dimitrescu se svými dcerami, kov ovládající Heisenberg, loutkářka Donna Beneviento a zrůda Salvatore Moreau. Ti všichni se zodpovídají Matce Mirandě a zároveň všichni mají informace o Ethanově malé dceři. Každý z antagonistů figuruje jako boss a má své území, přes které se Ethan musí dostat.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Resident Evil Village

Lady Dimitrescu se nachází v sérii v typickém tajuplném panství, které je protkáno hádankami a různými nestvůrami. Salvatore Moreau má své bažiny, Heisenberg velkou továrnu a Donna Beneviento nenápadný dům v horách. Lokace jsou pestré, naprosto perfektně zpracované a tempo hry je doslova vražedné.

Osmička se totiž odklonila od přízemního hororu ze sedmého dílu a hodila do mixu hodně prvků z fanoušky nejopěvovanějšího čtvrtého dílu.

Nejenže je osmý díl akčnější, ale Ethan disponuje i větším počtem zbraní, ale také je zde tajuplná postava jménem Duke. Obří tlouštík, který z neznámých důvodů Ethanovi pomáhá prodejem zásob a vylepšováním zbraní či jeho statistik.

Hra Resident Evil 7 vrací sérii k hororovým kořenům na jedničku s hvězdičkou

Hry a herní systémy

I přes odklon od klaustrofobického hororu z předchozího dějství umí i osmý díl postrašit. Působí však jako tradičnější Resident Evil než jako čistě hororový zážitek.

Osmička má vše, co správný díl ze série má mít. Zmutovaná monstra, hádanky, bizarní ansámbl postav, hodně odlehčené dialogy a naprosto bláznivé akční pasáže. Nechybí tradiční inventář, kombinování předmětů za účelem tvorby nových nebo ukládání pozice u psacích strojů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Resident Evil Village

Pro mě osobně ale vývojáři dialogy a některé pasáže vyhnali už natolik ad absurdum, že z pousmání jsem si spíše ťukal na čelo. Navíc Ethan zde byl mnohem otravnější a jeho glosování minimálně mě spíše otravovalo, než abych s ním soucítil. Finále také bylo více natahované, než bych si přál, ale nejedná se o nějaký hodně závažný problém.

Velkolepý návrat hororové legendy. Kultovní Resident Evil 2 ožívá v novém kabátě

Hry a herní systémy

Mimo to ale všude jinde hra naprosto exceluje. Zpracování lokalit je dechberoucí, nasvícení, modely, animace postav a design hádanek patří ke špičce v sérii. Hudební doprovod nenadchne, ale také neurazí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Resident Evil Village

Vývojáři z Capcomu opět uhodili hřebíček na hlavičku. I přes odklon od hrůzného hororu ze sedmého dílu k akčnějšímu přístupu patří osmička k nejlepším dílům série Resident Evil. Nebýt občas roztodivných dialogů a stále mírně nesympatického protagonisty, vysloužila by si osmička plný počet bodů.

Resident Evil Village vyšlo pro osobní počítače a herní konzole PlayStation 4, 5 a Xbox One a Xbox One Series.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám