Hlavní obsah

Pouštní poklad trhá prodejní rekordy

Novinky, mif

První internetové aukce herních kazet z pouštního hrobu jsou u konce. Zájem sběratelů předčil všechna očekávání. Za nejhorší hru všech dob se neostýchají zaplatit klidně i 34 tisíc korun. Do prodeje se přitom chystají další stovky dnes již legendárních titulů E. T. the Extra-Terrestrial.

Filmaři odkryli u Nového Mexika pouštní pokladVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V první vlně prodávali dokumentaristé prostřednictvím aukčního portálu eBay několik desítek kazet. Nejdražší se prodala za 34 080 Kč, konečná cena u drtivé většiny zbylých kazet se nakonec ustálila mezi 26 a 32 tisíci korunami. Pouze jednomu šťastlivci se podařilo získat hru za pouhých 14 080 Kč.

Foto: repro Ebay

Za nejdražší hru všech dob se sběratelé nezdráhají zaplatit klidně i více než 34 000 korun.

Poušť vydala přes 1300 kusů hry E. T. the Extra-Terrestrial. Na pět stovek kazet je nyní vystaveno v muzeích po celé Americe, zbylých 800 kazet z pouštního hrobu se dokumentaristé chystají prodat, v aukcích je budou nabízet postupně v průběhu nadcházejících týdnů.

Pokud by byl mezi sběrateli zájem o tento legendární titul takový jako doposud, podařilo by se celkem vybrat více než 20 miliónů korun. Přitom ještě před otevřením pouštního hrobu nebyl zájem o nejhorší titul všech dob tak vysoký, zájemci za kazety, jež se dochovaly z běžného prodeje, platili v aukcích okolo 2000 Kč.

O hru nebyl zájem, proto skončily kazety v hrobě

Hra E. T. the Extra-Terrestrial byla podle herních kritiků při uvedení na trh naprostým propadákem. Tvůrci ji totiž spíchli horkou jehlou, aby mohli v předvánočním čase vytěžit co nejvíce ze slávy stejnojmenného filmu Stevena Spielberga.

Ukázky z dokumentárního filmu Atari: Game Over

To se ale nepodařilo. „Hra vypadala opravdu špatně. A kromě názvu neměla s filmem vůbec nic společného,“ uvedl Sam Claiborn z herního magazínu IGN. Sám se přitom nezdráhá tento titul označit za „nejhorší hru v historii“.

Neprodané kazety tak skončily právě v pouštním hrobě poblíž malého města Alamogordo v americkém státě Nové Mexiko. Přestože se dlouhá léta tradovalo, že jde o pouhou pověru, dokumentaristé kazety letos skutečně vykopali.

Foto: koláž Novinky.cz

Hra E. T. the Extra-Terrestrial z roku 1982

Reklama

Související témata:

Související články

Dokumentaristé vykopali legendární poklad

Nikdo nevěděl, jestli skutečně existuje, nebo zda jde o pouhou pověru. Dokumentaristé však o víkendu odkryli pouštní hrob a zjistili, že legenda o zakopaných...

Výběr článků

Načítám