Hlavní obsah

Po Xboxu One se pokusí v nejlidnatější zemi světa uspět také PlayStation 4

Japonská společnost Sony uvede 11. ledna na čínský trh svou herní konzoli PlayStation 4. Následuje tak amerického konkurenta Microsoft, který již koncem září začal v Číně prodávat svou konzoli Xbox One. Peking těmto firmám otevřel čínský trh s videohrami začátkem letošního roku, když po 14 letech zrušil zákaz prodeje zahraničních herních konzolí.

Foto: archív firem

Xbox One (vlevo) a PlayStation 4

Článek

Analytici nicméně po zrušení zákazu upozorňovali, že pro výrobce konzolí bude obtížné na čínském trhu prorazit. Čínští hráči totiž mají relativně nízké příjmy a z velké části preferují bezplatné internetové hry. Microsoft údaje o prodeji konzolí Xbox One v Číně neposkytuje. Xbox One se nyní na čínském trhu prodává za 3699 jüanů (13 300 Kč), zatímco PlayStation 4 by měl stát pouze 2899 jüanů (10 400 Kč).

Podle analytiků nebude muset Sony na čínském trhu bojovat pouze s konkurentem Microsoft, ale také s čínskou cenzurou. „Čínský cenzor bude pro Sony největší výzvou,” prohlásil analytik Roger Sheng z výzkumné společnosti Gartner.

Očekává se, že cenzura přinejmenším zpočátku omezí počet herních titulů dostupných na čínském trhu pro PlayStation 4. Veškerý software totiž musí před uvedením do prodeje získat povolení úřadů, což může určitou dobu trvat, píše agentura Reuters.

Sony obavy z cenzury mírní

Sony se ve čtvrtek snažila obavy z cenzury zmírnit a slíbila, že pro uživatele v Číně bude k dispozici řada herních titulů. Podle mluvčího zatím firma požádala o povolení pro 30 her a několik z nich již úřady schválily. Microsoft nyní v Číně nabízí pro Xbox One deset her, a to zejména se sportovní tematikou, která nedráždí cenzory.

Podle agentury Reuters povolení v Číně pravděpodobně nezíská například kontroverzní hra Grand Theft Auto V. Tu nedávno stáhly z prodeje velké australské maloobchodní řetězce Target a Kmart, protože podle některých názorů podporuje násilí na ženách.

Čína zakázala prodej herních konzolí v roce 2000, což tehdy zdůvodnila jejich negativními dopady na duševní zdraví mládeže. Konzole sice bylo v Číně možné získat ilegálně, populárnější se však v zemi stalo hraní na osobních počítačích a na mobilech.

Co umí nové konzole

Microsoft Xbox One se snaží zbavit nálepky ryze herní konzole a v domácnosti dovede nahradit více zařízení najednou. Microsoft chce díky tomu oslovit širší spektrum zákazníků. U televizoru může Xbox One sloužit také jako multimediální centrum, které částečně nahradí i některé funkce počítačů a tabletů.

Kromě hraní her je tak s novinkou možné streamovat filmy, brouzdat po internetu, ale klidně i telefonovat prostřednictvím bezplatné aplikace Skype. Vše je navíc možné ovládat jednoduše prostřednictvím hlasových povelů.

Základem novinky je osmijádrový procesor, který má k dispozici 8 GB operační paměti. Pevný disk má kapacitu 500 GB, další půjde připojit prostřednictvím USB portu. Nechybí ani Blu-ray mechanika, která kromě her dokáže přehrávat i filmy ve vysokém rozlišení, či bezdrátový wi-fi adaptér k připojení na internet.

Nová není jenom samotná televizní konzole, ale také pohybový senzor Kinect. Ten bude Microsoft dodávat přímo s Xboxem One, protože bez něj by celý systém nedokázal využívat některé funkce. Podle tvůrců je druhá generace kinectu daleko citlivější a přesnější než předchůdce.

Sony PlayStation 4 slibuje inteligentnější ovládání i systém. Například místo dlouhého zapínání je k dispozici jakýsi režim spánku, ze kterého se konzole probudí za pár vteřin. Také mizí nepříjemná vlastnost trojky, která otravovala snad každého hráče – čekání na stahování aktualizací před zahájením hry. Nově se načte část updatu a zbytek bude pokračovat na pozadí během hraní.

Jedním z lákadel novinky má být vysoký výkon. Přece jen třetí generace PlayStation byla představena už v roce 2006 a za tu dobu pochopitelně zestárla. Čtyřka bude postavena na upravené PC platformě, jejímž základem bude x86 procesor a 8 GB operační paměti.

Vylepšení se dočkal i herní ovladač Dualshock 4. Ten se na první pohled příliš neliší od svého předchůdce, disponuje ale navíc dotykovou plochou pro pohodlnější ovládání her i pohyb v menu. Součástí ovládacího systému bude i dvojice kamer.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám