Hlavní obsah

Pád Aztécké říše připomene i počítačová hra, která boří tradiční výklad událostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

Nová počítačová hra, kterou vytvořil tým z Mexické národní autonomní univerzity (UNAM), boří tradiční výklad dobytí Aztécké říše Španěly. Ukazuje totiž jako vítězné dobyvatele i místní Tlaxcaltéky, kteří před 500 lety pomohli Španělovi Hernánu Cortésovi dobýt hlavní město Aztécké říše Tenochtitlán. Informovala o tom agentura AFP v souvislosti s výročím, které připadá na pátek a které si v Mexiku nepřipomínají jako výročí dobývání, ale jako výročí „domorodého odporu”.

Foto: archív tvůrců

Počítačová hra nazvaná Yaopan

Článek

„Využili příjezdu Španělů a společně pak dobyli Tenochtitlán,” řekl AFP historik Federico Navarrete. Příběh počítačové hry nazvané Yaopan, která bude ke stažení na mobilní telefony 23. září, je podle něj „o spojenectví, nikoli o porážce”.

Nová počítačová hra, kterou vytvořil tým z Mexické národní autonomní univerzity (UNAM), boří tradiční výklad dobytí Aztécké říše Španěly. Ukazuje totiž jako vítězné dobyvatele i místní Tlaxcaltéky, kteří před 500 lety pomohli Španělovi Hernánu Cortésovi dobýt hlavní město Aztécké říše Tenochtitlán. Informovala o tom agentura AFP v souvislosti s výročím, které připadá na pátek a které si v Mexiku nepřipomínají jako výročí dobývání, ale jako výročí „domorodého odporu”.

Videohra českých tvůrců pojednává o odsunu a kolektivizaci

Hry a herní systémy

Začátkem 16. století, když Španělé na území dnešního Mexika přišli, měli Aztékové řadu nepřátel mezi domorodými kmeny. Ty, které Aztékové ovládli, sice měly i pak jistou autonomii, musely ale do hlavního města posílat mimo jiné příslušníky svého etnika k četným ceremoniálním obětem. Když pak Cortés v několika bitvách kmeny porobené Aztékům porazil, přešli někteří na jeho stranu a stali se z nich spojenci.

Nová videohra rovněž ukazuje, jakou roli hráli v dobývání Aztécké říše ženy. Nebyly jen manželkami španělských dobyvatelů, ale pomohly i válečné strategii. Patřila mezi ně i mladá žena z řad bojovných Tlaxcaltéků jménem Tecuelhuetzin, která je též jednou z postav v nové videohře.

Foto: archív tvůrců

Počítačová hra nazvaná Yaopan

I Cortésovi byla důležitou pomocnicí při dobývání Nového světa domorodá žena jménem Malinche, která mu byla tlumočnicí, zdrojem cenných informací i milenkou.

Výročí dobytí města Tenochtitlán, které se rozkládalo na ostrovech jezera Texcoco a na jehož místě vyrostlo hlavní město dnešního Mexika, připadá na pátek a připomíná ho v těchto dnech řada akcí, včetně přednášek či výstav. Pro páteční akce je nyní hlavní náměstí metropole zvané Zócalo vyzdobené ornamenty v barvách mexické vlajky i obrázky postav domorodých válečníků. Vláda totiž toto výročí prezentuje jako připomínku 500 let od „domorodého odporu”. Na témže náměstí vyrostla i replika nejvýznamnější aztécké svatyně, chrámu Templo Mayor, ovšem výrazně menší.

„Chceme zpochybnit slovo conquista (dobývání), protože ve skutečnosti si připomínáme 500 let od odporu, ne 500 let od dobytí,” uvedla nedávno podle agentury EFE starostka Mexika Claudia Sheinbaumová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám