Hlavní obsah

On-line hry: SK Gaming zvítězili na Global Challenge L.A.

Novinky, Jakub Trulík

Domácí i světovou scénou otřásají velmi silné změny a to hned ve všech hrách. U nás si několik přestupů vyžádalo minulý týden proběhlé WGT, s jehož výsledky nejsou spokojeny všechny kluby. V hlavní části článku se detailněji podíváme na první letošní akci pod hlavičkou Global Challenge, která se odehrála v Los Angeles a soutěžilo se v ní o 50.000$.

Článek

Novinky z domova

  • Český známý Call of Duty 4 tým inteRaction znovu mění svou základní pětku, konkrétněji dva hráče. K podobnému kroku se uchýlil i před nedávno proběhlou akcí World GameMasters Tournament, na níž bohužel nikterak nezazářil. Výsledkové problémy tedy opět řeší změnami. S kádrem se loučí dlouhodobé opory JACKAL_ a Jalu, nahradit je mají za úkol nově příchozí Januse_ a finte.
  • Počátkem týdne bylo oznámeno obsazení prestižní online Counter-Strike: SourceEuroKrieg Winter. Mezi vybranou šestnáctku se podle očekávání dostal i zkušený česko-slovenský klan působící v řadách britských Reason-Gaming a špičkový estonský celek pro změnu hájící barvy českých In Ultimate Capacity.
  • soutěže Nadějný multiherní klan Verya eSports se rozloučil se svou Counter-Strike 1.6 sekcí ve složení iceW, netrex, reda, Marthyy a Endruu. Důvodem odchodu zmíněné pětice hráčů je spor o proplacení cesty na turnaj v pražské herně BattleZone, na níž tým skončil druhý za ostřílenými Mastah Killas, jejichž jádro tvoří bývalí hráči české reprezentace.
  • Rozjíždějící se mašina s názvem In Ultimate Capacity pro sebe ukořistila další dva cenné týmy. Prvním z nich je TrackMania stáj, která až dosud závodila za konkurenční inteRaction a má na své soupisce například perfektního jezdce Hakkiho Jr nebo Spilnera. Krátce na to se vedení podařilo získat i novou DotA sekci, v níž figurují jména jako Ghost, Tulex nebo SuRpR1se.

Hakki Jr (uprostřed), šampion letošního WGT, od nynějška závodí za IUC

Novinky ze světa

  • Přední Call of Duty 4 celek britských Button Bashers, jehož hráči pocházejí ze zemí Beneluxu, musí po svém přestupu pod zmíněnou organizaci již po několikáté řešit problémy se sestavou. Jejich řady opouští kvůli ztrátě motivace nedávno příchozí yazzY a společně s ním se s hraním loučí i dlouhodobá opora robyYE. Aby vše neskončilo špatně, do týmu se alespoň navrací mofje, který s sebou bere i svého parťáka ze Serious Gaming zema.
  • I další zpráva přichází z Velké Británie. Tamní legendární organizaci Four KingsCounter-Strike 1.6 sekce ve složení lurppis, SPIKEONE, danzer, jigetus, Twista. Za odchodem Finů stojí údajně neochota klubového vedení podpořit hráče na nedávno proběhlé švédské akci IOL, které se 4Kings kvůli neproplacení cesty nemohli zúčastnit.
  • opouští finská Německý multiherní klan mousesports připravuje svůj comeback na Warcraft 3 scénu. Během tohoto týdne podepsal smlouvu s Číňanem Qekim, který se tak zařadil po bok svých krajanů Fly100%, Lyca, Yumika a Němce HasuObse. Zároveň se spekuluje i tom, že by se novým členem mouz měl stát rovněž Číňan TH000, který nedávno odešel od wNv.
  • Svůj návrat ohlásila i kanadská organizace Gravitas Gaming, ta ovšem hodlá rozvířit vody Counter-Strike 1.6 scény. Zkratku GG si možná ještě pamatujete z nedávné doby, kdy ji nosila poměrně úspěšná dánská sekce. Tentokrát však manažeři hledali posilu u sebe za velkou louží a výsledek jejich pátrání je velmi úspěšný. Novým přírůstkem celku se stává zkušený tým x3o, který je americkým reprezentantem na letošním WCG a připsal si i čtvrté místo z nabitého GameGune turnaje, kde také porazil konkurenční Evil Geniuses.

Američtí Gravitas Gaming se jako x3o předvedli naposled na domácím Global Challenge

Global Challenge pod taktovkou nově posilněných týmů

Před necelými 14 dny hostilo Los Angeles, druhé největší americké město, první ze série Counter-Strike 1.6 akcí s názvem Global Challenge. Do víru Hollywoodu tentokrát zavítaly hvězdy herní scény, aby podaly co nejlepší výkony a ukořistily tak částku 50.000$. Mezi účastníky jsme mohli vidět špičkové evropské celky fnatic, SK Gaming, GamePlay, mTw, MYM, brazilské Made in Brazil a řadu předních domácích klubů, například zvučné Evil Geniuses, x3o nebo nadějné Paragon of Virtue.

Akce byla napínavá a plná překvapení už od samotného začátku. Ještě před samotným zahájením se polemizovalo o tom, zda se povede švédským SK Gaming bez své dlouholeté opory SpawNa. Zřejmě nejúspěšnější hráč v celé historii progamingu byl pár týdnů před akcí nahrazen další švédskou legendou - zetem.

Otazník visel také nad ambiciózními MiBR. Ti během tohoto roku stihli už řadu změn a v případě neúspěchu by určitě následovala další. Spekulovalo se i o aktuální formě Švédů z fnatic nebo-li týmu číslo jedna podle několika mezinárodních žebříčků. Útok na přední příčky ohlásili i domácí Evil Geniuses, kteří si chtěli spravit chuť po WCG kvalifikaci, v níž nestačili na x3o.

Polští Meet Your Makers, dvojnásobní mistři ESWC, se museli spokojit s nevděčnou čtvrtou pozicí. Dánové z mTw nedošli ani do play-off.

O tom, jak se věci mají, daly z jisté míry vědět už základní skupiny, v nichž překvapivě uvíznul jeden z největších favoritů na medailové umístění - dánští mTw. Klan, který si letos už odnesl zlato z akce KODE5, ESWC Masters of Paris a také byl oceněn jako nejlepší tým současnosti, doslova senzačně zůstal za finskými GamePlay a americkými Paragon of Virtue. Byl tedy nenávratně zachycen v jedné z papírově nejslabších skupin turnaje. Zbytek nasazených celků si svůj postup pohlídal.

Made in Brazil se radí před finálovým zápasem

Avšak hned v prvním kole play-off se odehrál obrovský šok, fnatic prohráli vysoce 1-16 s nabuzenými Evil Geniuses, následně v nižší části pavouka 5-16 i s GamePlay a šli si tak balit kufry dříve, než se pořádně rozkoukali.

V semifinálových soubojích proti sobě nakonec stanuly kádry Made in Brazil, SK Gaming, Meet Your Makers a Evil Geniuses, z nichž do finále dále putovaly první dva zmíněné. MiBR jako dosud neporažení, SK Gaming poté, co si famózně prokousali cestu nižším pavoukem, konkrétněji 16-2 s MYM a 16-1 s EG.

V celkovém finále jim v cestě za ziskem zlata však stál nelehký úkol a to vítězství na dvou po sobě jdoucích mapách, zatímco Brazilcům stačila pouze jedna výhra. Toho se ovšem Švédi nezalekli. Nejprve šťastně triumfovali na první mapě v prodloužení a hned na to znovu nastolili šílené tempo, kterému Made in Brazil ani v nejmenším nestačili. Favorizovanému celku tak nezbylo nic jiného, než po prohře 3-16 pogratulovat svému přemožiteli.

Švédové z SK Gaming krátce po posledním vítězném kole na Global Challenge Los Angeles

Konečné pořadí:

  • SK Gaming - 25 000$
  • Made in Brazil - 10 000$
  • Evil Geniuses - 6000$
  • Meet Your Makers - 4000$
  • GamePlay a Paragon of Virtue - oba 2500$

Další turnaj série Global Challenge se hraje již tento víkend v kanadském Montrealu, celková dotace činí rovněž 50 000$.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Skončila domácí WCG kvalifikace

Zatímco ve světě jsme během tohoto týdne zaznamenali pár významných změn, u nás doma je hladina vody stále klidná. Občas ji zčeří akorát několik menších...

Výběr článků

Načítám