Hlavní obsah

Návrat pil, obří akce a jedné skvělé série v Gears of War 4

Novinky, David Ryneš

Je tomu už deset let, co vyšel první díl Gears of War, který redefinoval žánr stříleček. Po dekádě tak vychází díl čtvrtý pod taktovkou nového studia The Coalition, které musí dokázat, že série má stále co nabídnout. A já s radostným úsměvem na tváří říkám, že má.

Upoutávka na hru Gears of War 4Video: The Coalition

 
Článek

Dvacet pět let uplynulo od výhry lidí nad Locusty. Lidstvo se začalo opět stavět na vlastní nohy a žít spokojeným životem. Klid byl však už moc dlouho, a tak začínají mizet celé osady lidí. Hráč se tak ocitá v roli J. D. Fenixe. Ano, syna protagonisty původní trilogie Marcuse Fenixe.

Ten se se svou kamarádkou Kait a parťákem Delem musí po tomto zjištění na svého otce chtě nechtě obrátit. Partu steroidy narvaných hromotluků tak střídá skupinka střídmější. Neznamená to však, že by čtvrtému dějství chyběly opět přehnané hlášky, násilí či epické momenty.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Gears of War 4

Na scénu tak přicházejí noví protivníci, a to jak organičtí, tak i mechaničtí. Nově budou hráči soupeřit s roboty zvanými DeeBees a mají hned několik typů. Díky nim byl osvěžen i arzenál zbraní o nové přírůstky.

Nechybějí ani upravení Locusti a souboje s obřími bossy. Na scénu přijde i pár zběsilých událostí, jako je jízda na motorce či souboj v obřích robotech. Příběh mě rozhodně překvapil, a když jsem počítal s tím, že se něco stane, tak se stal přesný opak. Stále se však jedná o pořádné béčko. Tentokrát však tohle béčko koketuje mnohem více s prvky hororu, než se sci-fi. Hlavně když přijde na scénu Swarm (Roj – pozn. red.).

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Gears of War 4

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Gears of War 4

On-line řev pil a nekonečné vlny nepřátel

On-line složka u Gears of War nikdy nebyla brána jako přívěšek k té příběhové. Okolo on-line hraní se utvořila silná komunita, která vždy okupovala herní servery jednoho dílu do momentu, kdy vyšel díl další. I proto je režim pro více hráčů opět robustní.

Vrací se populární režim Horde, ve kterém parta hráčů čelí vlnám nepřátel, které jsou postupně těžší a těžší. Celý režim se točí okolo Fabrikátoru, díky němuž si hráči staví obranu proti těmto vlnám. Nově však režim nabízí hráčské třídy. Každá třída tak má své speciální schopnosti a také arzenál zbraní.

Nesmějí však chybět ani klasické režimy, jako je Team Deathmatch, King of the Hill, Warzone či Arms Race. To, jestli vydrží on-line hraní čtvrtému dílu do doby, než vyjde pátý, je těžké odhadovat. Vývojáři rozhodně nechtějí usnout na vavřínech, a tak již nastínili plán a hráči se mohou těšit na nové mapy, které budou zdarma. Jediný háček je v tom, že tyto mapy budou rotovat. Pokud si hráč chce zahrát všechny budoucí mapy kdykoli, tak si bude muset pořídit Season Pass.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Gears of War 4

PC verze, která se povedla

Jelikož je čtvrté dějství Gears of War v programu Play Anywhere (Hraj kdekoliv), tak i tento titul vychází pro osobní počítače s nejnovější verzí operačního systému – Windows 10. Po hůře optimalizované Forze Horizon 3 jsem byl vůči PC verzi Gears of War 4 lehce skeptický. Překvapení však na sebe nedalo dlouho čekat, protože titul funguje na osobních počítačích naprosto skvěle.

I na několik let staré herní sestavě není problém při vysokém nastavení dosáhnout stabilních šedesáti snímků za vteřinu. Nastavení grafiky je rozsáhlé a u každé funkce je popisek, na jaký komponent má dopad a jak velký.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Gears of War 4

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Gears of War 4

Chvályhodný návrat

Vývojářům z The Coalition se podařilo postavit sérii znovu na nohy a zároveň ji lehce posunout dál. Základní pilíře, na kterých série stojí, zanechali, ale zároveň přidali pár novinek, díky kterým působí čtvrtý díl dostatečně svěže.

Nelze si však nevšimnout opatrného našlapování vývojářů k těmto novinkám. Hlavním úkolem týmu bylo dokázat, že mohou udělat úspěšné pokračování, aniž by hráči poznali, že za čtvrtým dílem stojí nové studio. To se jim povedlo bravurně, stejně jako start nové trilogie. Po dlouhé pauze je radost těšit se na další Gears of War, protože The Coalition dokázali, že série má stále co říci.

Gears of War 4 vychází 11. října pro osobní počítače a herní konzoli Xbox One.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám