Hlavní obsah

Nadšenec proměnil populární Minecraft v grafický skvost

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minecraft je graficky velmi primitivní hra, ve které se prakticky celý svět skládá z kostek různých velikostí. Hranaté jsou dokonce i hlavní postavy, zvířata a všichni nepřátelé. Nadšenec však nyní ukázal, jak by tento populární titul vypadal, kdyby si dali tvůrci na grafice záležet více.

Minecraft s vylepšenou grafikouVideo: HodiltoN

 
Článek

Vývojář vystupující pod přezdívkou HodiltoN vytvořil speciální mód, díky kterému se hra proměnila k nepoznání. Grafická karta počítače totiž díky technologii ray tracing, respektive s pomocí vylepšených path-racingových shaderů, dokáže dokonale pracovat se stíny a lomy světla.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Minecraft

Jak jsme si ukázali už v dřívějším článku, děj konkrétního titulu dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Reálné ukázky dalších her se zapnutým ray tracingem si můžete prohlédnout níže. V některých nechybí ani porovnání, jak konkrétní scéna vypadá s vypnutými efekty. U upraveného Minecraftu, který je vidět v úvodu tohoto článku, je rozdíl pochopitelně ještě daleko markantnější.

Ukázka ze hry Battlefield V

RTX - Metro Exodus

RTX - Atomic Heart

Tvůrce v úspěch nejdříve nevěřil

Minecraft je hra, kde si hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil proti nočním příšerám. I když se zdá být tento koncept velmi triviální, jde o jednu z nejpopulárnějších her vůbec.

Vývojářský tým Mojang a Markus Persson (vpravo dole) na snímku z roku 2014.

Hru Minecraft vyvinulo studio Mojang a v roce 2009 ji uvedlo na pulty obchodů. Pikantní na tom je, že autor Markus Persson v úspěch titulu nejprve sám nevěřil a zvažoval, zda kvůli němu opustit stálou práci a věnovat se vývoji naplno.

Nyní je už jasné, že to byl krok správným směrem. V roce 2014 totiž švédskou firmu Mojang koupil americký Microsoft za 2,5 miliardy dolarů (takřka 53,4 miliardy Kč).

Foto: Mojang

Ukázka ze hry Minecraft

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám