Hlavní obsah

Maxthon: Internet Explorer přiveden téměř k dokonalosti

Aplikace Maxthon je nadstavbou jádra Microsoft Internet Exploreru, která jeho spartánské uživatelské rozhranní dovádí téměř k dokonalosti. Obsahuje nejen záložky, RSS čtečku či přístup k vyhledávači Google, ale také speciální funkce, které se pohyb na internetu snaží maximálně zpříjemnit.

Článek

Nadstavba Maxthon měla přímého předchůdce v podobě aplikace MyIe2, která rovněž využívala jádra MSIE. Základní přínos Maxthonu pro nejpoužívanější prohlížeč dneška zcela jistě spočívá v podpoře záložek, kdy právě otevřené stránky nevytvářejí nepřehledný shluk oken v hlavní systémové liště, ale zato se poslušně řadí přímo v browseru:

Účinný lapač reklamy

Maxthon obsahuje velice rafinovaný systém k blokování nežádoucích reklamních prvků jako jsou popup okna, Flash či plovoucí nebo obrázkové reklamy. Do takzvaného "Filter Listu" je možné přidávat/ubírat další stránky, které prohlížeči a potažmo i vám ztrpčují život na internetu. Pravidla fungování této funkce je možno ladit přes záložku "Options-Ad Hunter".  

Myší karate

Specialitou Maxthonu je využití rychlých přesunů počítačové myšky (Mouse Gestures, nastavení přes "Options-Maxthon Options-Mouse Action"), kdy držíte stisknuté pravé tlačítko a pohyby kurzoru se přesouváte navštívenými stránkami vpřed, vzad nebo je zavíráte, posouváte se dokumentem dolů, atd.

Zanedlouho se tyto pohyby stanou vaší druhou přirozeností, kdy ikon sloužících k přechodu mezi weby téměř nepoužíváte.

Stovky vzhledů, rozšíření a funkcí

Maxthon podporuje nepřeberné množství nejrůznějších skinů, kterých je odhadem něco přes 300. Rozšíření, tedy zásuvných modulů, dnes existuje okolo 400. Naleznete je zde.

Další funkce Mathonu spočívají v ochraně soukromí uživatele, kdy je data vztahující se k historii surfování, cookies, cache...apod., možno mazat jedním kliknutím.

Maxthon se dá rovněž nastavit tak, aby automaticky mazal soukromé informace při svém každém vypnutí. Zmínit je třeba také režim Super DragDrop, díky kterému je například možno jednoduchým uchopením a puštěním vybraného slova vyhledávat v internetu nebo do okna prohlížeče přesouvat odkazy, které se následně otevřou. 

Závěr

Mnohé internetové služby dnes jádro MSIE přímo vyžadují. Navíc stále existuje velká část stránek, která je psána primárně pro prohlížeč Internet Explorer a jejich nekompatibilita s jádry Mozilly Firefoxu či Opery je poměrně častá. Proto je třeba ocenit přínos Maxthonu, který prohlížeči Internet Explorer přináší další funkce a vylepšení, které sice konkurenční browsery obsahují již dávno, ale standardnímu MSIE zatím stále chybí. Češtinu do programu naleznete na těchto stránkách.

Homepage, DOWNLOAD, 4.8 MB, 9/10

Reklama

Výběr článků

Načítám