Hlavní obsah

Legendární Zelda opět ožila v internetových prohlížečích. Ale jen na chvíli

Novinky, ort

Neexistuje snad třicátník, který by alespoň jednou nehrál dnes již kultovní titul Legend of Zelda. Tato hra od společnosti Nintendo, která přišla na pulty obchodů společně s prvními konzolemi NES, letos slaví 30. narozeniny. Právě proto skalní fanoušci původní titul oživili v internetovém prohlížeči, aby si jej mohl zahrát kdokoliv. Ze svého díla se však neradovali příliš dlouho.

Foto: archív tvůrců

Přepracovaná hra Legend of Zelda, kterou programátoři nabízeli zdarma prostřednictvím internetového prohlížeče.

Článek

Za projektem stáli programátoři Scott Lininger a Mike Magee, díky jejichž práci bylo možné v internetovém prohlížeči spustit od minulého týdne první tři úrovně hry Legend of Zelda. Patrně i díky příslibu, že další části hry budou postupně přibývat, se do dětských let s legendární Zeldou vrátily desetitisíce lidí.

Titul, ve kterém hráči musí řešit různé hlavolamy a zároveň bojovat s nepřáteli, se však netěšil popularitě příliš dlouho. Jak se totiž tento týden ukázalo, tvůrci se na přepracování hry nedomluvili přímo se společností Nintendo, která na ni stále vlastní autorská práva.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Legend of Zelda

Po týdnu tak projekt na oslavu tři dekády starého titulu končí. „Je nám to líto, ale Nintendo nás požádalo, abychom tuto stránku odstranili z důvodu porušení autorských práv. Tento projekt jsme začali kvůli tomu, že Nintendo milujeme. A proto jim samozřejmě vyhovíme,“ stojí ve společném prohlášení obou programátorů.

Tak smířlivě s programátory Nintendo jednalo patrně proto, že se na přepracovaném titulu pro webové prohlížeče nesnažili vydělat ani korunu. Jinými slovy na stránky neumístili žádnou reklamu.

Původní kazety jsou sběratelským kouskem

Lidem, kteří by si opět chtěli titul Legend of Zelda zahrát, tak nyní zbývají dvě možnosti. Buď se spokojí s širokou škálou remaků, které Nintendo v současnosti v daleko lepším zpracování nabízí pro moderní konzole, nebo budou na blešácích a v bazarech vyhlížet, zda tam náhodou někdo ještě originální kazetku nenabízí.

Sluší se ale zmínit, že původní Legend of Zelda v dobrém stavu je dnes již sběratelský kousek, za který se fanoušci nezdráhají zaplatit klidně i několik desítek tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám