Hlavní obsah

Legendární vačnatec se vrací. Crash Team Racing: Nitro-Fueled jsou bláznivé závody

Novinky, David Ryneš

Remastery slavných herních titulů se těší stejné popularitě jako filmové předělávky legendárních snímků. Po dva roky starém remasteru dobrodružství s vačnatcem Crashem Bandicootem se fanoušci dočkali také předělávky závodní odbočky Crash Team Racing. Ta sice dostala stejně skvělou péči při přechodu na nové herní konzole, ale zub času se na ní podepsal mnohem více, než by si někteří přáli.

Upoutávka na hru Crash Team Racing Nitro FueledVideo: Activision

 
Článek

Crash Team Racing (dále jen CTR) patří mezi jedny z konkurentů legendární závodní série Mario Kart od Nintenda. Na této vlně bláznivých závodů se svezla nejen SEGA s jejich Team Sonic Racing, ale právě také Sony se svým PlayStationem. Tomu už je dnes neuvěřitelných dvacet let. Pořádný remaster byl tak rozhodně namístě.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Crash Team Racing: Nitro-Fueled

Prvně nutno říct, že CTR: Nitro-Fueled obsahuje nejen tratě z prvního CTR, ale také z jeho pokračování Crash Nitro Kart. Remaster ale toho obsahuje mnohem více a hráči se dočkali například kosmetické úpravy vozidel, volby obtížností, on-line režimů atd. Prostě všeho, co dnešní moderní tituly mají už v základu.

Jediné, co se nezměnilo, je hratelnost. Hráč spolu buďto s přáteli u jedné televize, nebo s ostatními po síti závodí v arénách, kde sekají smyky v každé zatáčce, kde to jen jde. Do toho si navzájem škodí. Stejně jako Mario Kart, tak i CTR může ukončit dlouhotrvající přátelství. Hratelnost je totiž nekompromisní a závodník musí pro vítězství udělat naprosto cokoliv.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Crash Team Racing: Nitro-Fueled

Ježděním po tratích hráč i jeho protivníci nacházejí předměty, kterými mohou buďto škodit ostatním, nebo si přilepšit. Předměty mají dvě verze, a to slabší a silnější, kterou aktivují v momentě, kdy seberou dostatečný počet jablíček na trati. Nechybí ikonická vybuchující bedna s nápisem TNT, naváděné rakety, energetické štíty apod.

Stejně jako dva roky starý remaster původní skákačkové trilogie Crash Bandicoot N. Sane Trilogy i tenhle vypadá naprosto skvěle. Zatímco pamětníci původního titulu na první PlayStation zažijí příjemnou nostalgii, nováčci si užijí detailní a pestrobarevné grafické zpracování.

Foto: archív tvůrců

Srovnání mezi původní verzí CTR z roku 1999 a tou nynější z roku 2019

Bohužel není všechno zlato, co se třpytí, ale remaster zdědil i neduhy, a to hlavně v ovládání a jeho krkolomnosti. Smykování, na kterém tak hra nejvíce stojí, je nutné dostat pevně do rukou. První závody tak dokážou neskutečně frustrovat.

Vývojářům se s CTR: Nitro-Fueled zkrátka povedlo navázat na úspěch tehdy zábavného titulu, který měl poměřit síly s konkurenčním Mario Kartem. Proti němu však ztrácí na přístupnosti a občasný rubber-banding v režimech pro jednoho hráče, kdy protivníci z čista jasna přeskočí na vedoucí pozice, dokáže pěkně frustrovat. Jinak se ale jedná o naprosto perfektně zpracovaný remaster starého titulu, jen bohužel nedosahuje takových kvalit jako remaster původní trilogie v Crash Bandicoot N. Sane Trilogy.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Crash Team Racing: Nitro-Fueled

Crash Team Racing: Nitro-Fueled vyšlo pro herní konzole PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.

HODNOCENÍ: 7/10

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám