Hlavní obsah

Legendární Mario oslavil 30. narozeniny

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na světě snad není hráče, který by neznal dvojici patrně nejslavnějších italských instalatérů – bratry Maria a Luigiho. Ti byli hlavními postavami série plošinových arkádových videoher Super Mario. První z nich přitom spatřila světlo světa před rovnými 30 lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Super Mario Bros. slaví 30. výročíVideo: Super Mario Bros. 30th Anniversary, Reuters

 
Článek

V neděli uplynuly přesně tři dekády od doby, kdy byla hra poprvé uvedena na trh v Japonsku. Stalo se tak tedy 13. září 1985. Přestože většina herních titulů z té doby skončila již v zapomnění, dva instalatéři s výraznými kníry a kombinézami se těší popularitě i dnes.

Je to zásluha především společnosti Nintendo, která uvádí Super Maria v různých obměnách prakticky každý rok. Například loni si tak hráči mohli zazávodit s italskými instalatéry na závodních tratích ve hře Mario Kart 8. [celá zpráva]

Upoutávka na hru Mario Kart 8Video: Nintendo

Ani nad samotnou původní hrou z roku 1985, která je na dnešní dobu graficky velmi primitivní, nezlomili hráči ještě hůl. Pravidelně se ji snaží zahrát celou v co nejkratším čase. Rekord drží od loňského roku hráč, který na síti vystupuje pod přezdívkou Blubber.

Na zdolání všech kol a záchranu princezny ve hře Super Mario mu stačily pouze 4 minuty a 57 sekund. Předchozí světový rekord tak pokořil o pouhou jednu sekundu. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Super Mario v rekordním čase

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám