Hlavní obsah

Legenda je zpět, Fallout: New Vegas zaútočil v plné výbavě

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vydáním recenze na Fallout: New Vegas (NV) jsem si dal pořádně na čas. Série Fallout je pro mě totiž věcí bez nadsázky srdcovou. NV je první Fallout, který jsem hrál na konzoli X-Box 360 a z toho plynula velká část obav. Po úspěšném dohrání NV i s masou side-questů mohu ale s klidem v klávesnici prozradit, že nejnovější zástupce série Fallout nezklamal ani trochu.

Článek

Ten kdo čekal nějaké rapidní změny v enginu Falloutu 3, nedočkal se. A proč taky, možností drobných vylepšení bylo habaděj a těch se tvůrci chytli. To, co bylo obřím plusem mimo jiné i u Falloutu 1 a 2, tedy rozsáhlost, je kladem i v nejnovějším dílu. Pokud se jen tiše nesunete po vláknu hlavního questu, NV je držák i na dva až tři týdny příjemných večerů. Ano, sem tam je lehce okyselí nějaký ten bug, kolem a kolem to je však cena, kterou je člověk ochotný zaplatit.

S jakým příběhem se máte sžívat tentokrát? Jste pouhý kurýr, který dostal zdánlivě jednoduchý úkol doručit platinový žeton na místo určení. Jenže jak se ukázalo, o předmět měl eminentní zájem ještě někdo jiný. A odhodlání ho získat bylo tak veliké, že vám kvůli tomu prostřelil hlavu a vy jste přežili jen zázrakem. Není divu, že jedna z prvních myšlenek, která se vám po zotavení začala honit hlavou, byla ta na pomstu. Jak to tak ale ve světě Falloutu bývá, nic není jednoduché a vše se začne trochu zamotávat. Vítejte do světa postapokalyptického Las Vegas.

Kanibal či playboy?

Obrovské množství vojenských a polovojenských skupin bude čekat na to, jakým způsobem se budete k jeho členům chovat a podle toho si vás zaškatulkují. A jiní čekat vůbec nebudou, jejich prvním pozdravem bude prostá kulka. Ale na toto je již pravidelný hráč Falloutu zvyklý. Navíc se nedá dost dobře očekávat, že by se nějaký hráč neznalý tohoto herního světa rozhodl začít svou zkušenost právě počinem New Vegas. Nemyslím si, že by to byla nějaká odrazující zkušenost, jen vím, že by si takový hráč nevychutnal ani třetinu toho, co ve hře vnímají pamětníci Falloutu 1 z roku 1997.

Vše se sune stále kupředu. I tzv. perků je ve hře stále více a více, speciální schopnosti, které vám ve hře pomohou a nebo vám ji aspoň zpestří jsou tím, nač se při každém vylepšení o dvě úrovně opravdu těšíte. A právě i jejich výběrem ovlivníte, jakým směrem se budete vyvíjet. Přece jen být lamač ženských srdcí či člověk, kterého léčí pojídání lidského masa, je vážně velký rozdíl. A takových voleb máte ve hře nepřeberně. Zabijete lehce naivního mládence proto, abyste se dostali k cenným víčkům od nejoblíbenějšího postapokalyptického nápoje (nuka-colu nepočítaje)? To je jen na vás.

Hardcore obtížnost je skutečně hardcore

Obtížnost je něčím, co hráči okolo mě poměrně hodně řešili a nesmírně mě těší, že tvůrci hry na tyto hlasy veřejnosti zareagovali. Hrát na vyšší obtížnost je pro běžného hráče plně dostačující, ale obtížnost hardcore plně dostává svého názvu. Vyjma nepřátel vás totiž ohrožuje i dehydratace, hlad či nedostatek spánku. Léčba mimo civilizaci je pořádně obtížná a vy máte tak pořádnou dávku starostí s vlastním přežitím, že příliš rychle hrou postupovat nemůžete. Super řešení, klobouk dolů.

Na zpracování Las Vegas ve stylu "Den Poté" si stěžovat nemůžu a stejně tak mě v žádné fázi herní prostředí nikterak neiritovalo. Zvuky jsou plně dostačující a hudební doprovod plně vhodný. Jeden song jsem si dokonce oblíbil natolik, že už okupuje i můj iPod, což je známkou toho, že se to povedlo. Navíc měnící se zprávy v rádiu, reagující na to, co jste právě ve hře udělali, jsou pro opravdové gurmány perličkou, která se musí ocenit. Ano, příležitostný bug se objeví, ale aspoň na X-Boxu 360 nešlo o nic závažného, co by mi můj postapokalyptický zážitek pokazilo. Pečenou ještěrku do ruky, pokerový žeton do druhé a vzhůru do toho...

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám