Hlavní obsah

HRA: Nexuiz - multiplayer střílečka

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 160 MB velký instalační soubor, grafika ve stylu Quake, hraní po internetu. To vše jsou atributy dnešní hry z názvem Nexuiz - je jasné, že to bude mimořádně kvalitní hra.

Článek

A opravdu, takových stříleček není na freeware scéně moc a když už se nějaká objeví, pak je to jen pár nudných levelů, které proběhnete za hodinku a jste hotovi.

Nexuiz je však jiný - zahrajete si ho pouze po internetu, stejně jako Quake Arenu, Unreal Tournament nebo Counter Strike. Znamená to mít dobré připojení. Jednak abyste stáhli objemný instalátor, ale také abyste měli nízký ping na servery, k nimž se budete připojovat. V praxi to znamená mít alespoň ADSL, ale ještě lépe kabelovku nebo pevnou linku.

Jádro Nexuize je přejato z prvního dílu Quake, ale sám bych to nepoznal, protože bylo hodně zapracováno na grafice, která vypadá opravdu dobře - samá světla, zářivé výbuchy atd. Bohužel si to vybralo daň na hardwarové náročnosti, ačkoli mi kupříkladu takový Half-Life 2 a s ním spojený Counter Strike Source běhá na počítači bez sebemenších problémů, Nexuiz se docela seká a zpomaluje. Prý to ale způsobuje špatné vyladění pro některé značky grafických karet, takže snad budete mít více štěstí.

Pak se můžete připojit na nějaký ten server, nebo si udělat vlastní a prohánět se na něm s dalšími lidmi až do počtu 64. Hraje se klasický deathmatch, což znamená, že sbíráte fragy (body za zabití nepřítele) a kdo jich bude mít nejvíce, vyhrává.

Nexuiz rozhodně není nějaká mainstreamová záležitost, nutnost rychlého internetu ji určuje jen úzké skupince hráčů. Pokud se jim ho ale podaří nějak slušně rozjet, pak se u něj mohou docela dlouhou dobu bavit.

DOWNLOAD, homepage, 160 MB, 9/10

Reklama

Související články

HRA: Color Cubes - barevná střílečka

Vesmírných stříleček jsou mraky a tohle je jen jedna z nich. Liší se jen nepatrně, ale pokud by se mezi vámi našel někdo, kdo chce jen tak zbůhdarma bušit...

HRA: Ball Fall - kuličko nespadni!

Her, kde se snažíte, aby kulička nespadla tam, kam nemá, je spousta, ale tato se od nich odlišuje významně odlišuje: je totiž pekelně rychlá, zběsilá a tudíž...

HRA: Clan Bomber - zábavné výbuchy

Dnes tady máme netradiční předělávku Bombermana známého též jako Dyna Blaster. Zajímavá je hlavně tím, že na jedné mapě, jichž je na výběr nepřeberné množství,...

Výběr článků

Načítám