Hlavní obsah

Herní služba Stadia odstartovala. Google půjde proti PlayStationu a Xboxu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Google v úterý oficiálně spustila službu Stadia, se kterou chce konkurovat zavedeným výrobcům televizních konzolí, jako je Microsoft Xbox či Sony PlayStation. Místo nákladného hardwaru ale lidé budou moci hrát i na nevýkonných zařízeních, budou však muset platit měsíční předplatné. Internetová firma však chystá i bezplatnou variantu.

Díky službě Stadia nebudou výkonné herní stroje potřebaVideo: archív výrobce

 
Článek

Google si měsíčně účtuje za svou novou službu Stadia 9,99 dolaru měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 230 Kč. V rámci toho lidé získají jednu hru měsíčně zadarmo, nicméně další budou muset zaplatit.

Konzole Shield předběhla svou dobu. Bohužel

Hry a herní systémy

Tuzemští uživatelé však zatím službu nemohou využít, neboť se nabízí pouze v zahraničí. A to i přesto, že na seznamu podporovaných zemí je i celá řada těch evropských – například sousední Německo či Rakousko.

Foto: archív výrobce

Takto by měl vypadat ovladač pro hraní prostřednictvím služby Stadia.

Kdy bude Stadia dostupná i v Česku, zatím není jasné. Jisté je nicméně to, že podnik chystá také bezplatnou variantu. Ukáže se už v příštím roce. Jak přesně bude fungovat, zatím ale také není jasné – spekuluje se i o tom, že bude obsahovat reklamu a nabídka titulů bude značně omezená.

Výkonný hardware nebude potřeba

S novou herní platformou půjde Google proti zavedeným výrobcům herních počítačů i stolních konzolí, jako jsou Sony PlayStation 4 či Xbox One od Microsoftu.

Stadia by měla v první řadě odbourat vysoké nároky na výkon hardwaru na straně uživatelů. Potřebný výkon totiž zajistí virtuální servery a k samotnému hráči bude už jen přes internet putovat samotný obrazový signál.

Právě z toho důvodu bude novinka klást vyšší nároky na rychlost internetového připojení. Jako minimální se považuje rychlost stahování 10 Mbps a odesílání 1 Mbps, v případě hraní v rozlišení Full HD je však vhodnější rychlost downloadu 20 Mbps, avšak Google doporučuje rychlost 35 Mbps.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám