Hlavní obsah

Final Fantasy XV dorazilo v královské edici. Užijí si jej konečně také hráči na PC

Novinky, David Ryneš

Patnáctý díl Final Fantasy to neměl vůbec lehké. Ve vývoji byl přes deset let a několikrát změnil svou podobu. Hráči byli ohledně tohoto dílu hodně skeptičtí a báli se, že dopadne jako špatný třináctý díl. Ke konci se ale z patnáctky vyklubal jak hráči, tak i kritiky kladně přijatý díl a prodalo se jej už přes sedm miliónů kusů. Nyní ho konečně mohou okusit i hráči na PC.

Upoutávka na hru Final Fantasy XV: Royal Edition

 
Článek

O tom, jak se ke konci vývojářům zadařilo s patnáctým dílem Final Fantasy, jsme psali v naší recenzi během uvedení na trh [celá zpráva]. Tehdy ale vyšla verze pouze pro herní konzole a hráči na osobních počítačích si tak museli počkat skoro rok a půl. Nedostávají však původní verzi, ale kompletní verzi se všemi přídavky a úpravami, které titul za tu dobu obohatily.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy XV: Royal Edition

Epizody parťáků a režim pro více hráčů

Mimo bezplatná vylepšení, jako bylo přidávání filmečků, balancování hry apod., jsou součástí Royal edice přídavky ze Season Passu. V nich se hráči chopí nikoli Noctise ze základní hry, ale vždy jednoho z jeho parťáků.

Nejstarším přídavkem je Episode Gladiolus. Tento přídavek brnká nezvykle moc na strunu fanouškům série, protože se v něm Gladiolus setkává s legendárním Gilgamešem, kterého znají z předchozích dílů. Přídavek je dost lineární a hráč v něm nemá velkou volnost. Gladiolův styl boje nablízko se tak brzo hráči ohraje, a je tak ze všech přídavků nejslabší. I přesto však dokáže zabavit.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy XV: Royal Edition

Dále přišel na paškál nesympatický Prompto, který si se svým přídavkem Episode Prompto napravil reputaci u hráčů. Tento přídavek je na tom kvalitativně mnohem lépe. Herní oblast je mnohem otevřenější, a vzhledem k tomu, že Prompto používá střelné zbraně, také mnohem akčnější. Navíc je přídavek příjemně rozsáhlý a zabaví na hezkou desítku hodin.

Vyvrcholením, a tím i nejlepším přídavkem je rozhodně Episode Ignis. V něm se hráči ujímají role charizmatického Ignise. Ten používá k souboji kouzelné vrhací dýky a stejně jako Noctis má také schopnost „warpovat se “ z jednoho místa na druhé. Episode Ignis je nejpropracovanějším a rozhodně nejlepším přídavkem, které doposud patnáctý díl obohatily. Snad se v jeho duchu ponesou i další, plánované přídavky.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy XV: Royal Edition

Posledním přídavkem v Royal edici je režim pro více hráčů zvaný Comrades. Ten díky svému on-line pojetí a rozsáhlosti zabaví nejdéle, a to klidně i na desítky hodin. Hráči se v něm musí spojit a obnovit svět Eos. Funguje jako klasické on-line RPG, kde si hráč vytvoří svého avatara, dá mu sadu různých schopností a poté se vydává na úkoly typu najdi předmět, zabij monstrum atd.

Hromada dalšího

Royal edice ale nenabízí pouze tento obsah ze season passu, ale také notně rozšiřuje poslední kapitolu o hromadu nových střetnutí. Insomnia City Ruins je tak konečně plnohodnotným prostorem, který nabízí nejen ikonické protivníky z původních dílů (tříhlavý pes Cerberus, stroj Omega), ale také přidává souboje s Rulers of Yore. Právě posledně jmenovaní protivníci patří k tomu nejlepšímu, co Royal edice nabízí, a zároveň díky této kapitole a přidaným filmečkům vyznívá konec hry jinak a mnohem lépe.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy XV: Royal Edition

Dále zde jsou menší věci navíc, jako je například nový typ ultimátního útoku Noctise, možnost plout lodí Royal Vessel kdekoliv a rybařit z ní nebo možnost přepnout hru do pohledu z vlastních očí.

PC verze se vším všudy

Už od samotného oznámení verze pro PC vývojáři slibovali co nejlepší herní zážitek a své sliby dodrželi. Ve spojení s výrobcem grafických karet Nvidia obohatili titul o hromadu dodatečných efektů v rámci programu GameWorks. Hra tak vypadá na poslední řadě grafických karet naprosto dokonale.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy XV: Royal Edition

Titul byl testován na jedné výkonné kartě GeForce GTX 1080 Ti a díky dostupnému výkonu šlo hru bez problémů testovat s ultra HD texturami. Hra sice během stahování narostla na úctyhodných necelých 160 GB, ale výsledek stojí rozhodně za to.

S portem na PC si dali vývojáři rozhodně záležet a nastavení grafiky není chudé jako u jiných, slabších portů. Od klasických stínů a vykreslovacího rozlišení si lze nastavit nasvícení, detaily modelů, filtrování textur nebo vyhlazovaní hran.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy XV: Royal Edition

Majitelé grafických karet Nvidia si navíc mohou zapnout či vypnout exkluzivní efekty HairWorks pro reálné vykreslování vlasů postav a srsti zvířat, TurfEffects pro skvělé zpracování trávy a keřů, ShadowWorks pro lepší stínování a VXAO pro ještě lepší simulaci stínů u předmětů, a to hlavně v interiérech nebo uličkách.

Jen s výkonnou kartou

Samozřejmě tyto dodatečné efekty vyžadují silnou kartu. Použitá GTX 1080 Ti v klasickém Full HD rozlišení problém s dosažením 60 snímků za vteřinu neměla. Ve 4K rozlišení se ale slušně zapotila a snímkování se pohybovalo mezi 40 a 50.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy XV: Royal Edition

Čas a dodatečný obsah Royal edice vypiloval drtivou většinu neduhů původní hry. Příběh je tak mnohem ucelenější a mnohem méně zmatečný. PC verze se povedla na jedničku s hvězdičkou a nelze jí nic vyčíst. Fanoušci ocení dodatečný obsah ve formě starých známých protivníků z původních dílů, a nováčci tak mohou strávit desítky hodin v konečně pořádně odladěném světě patnáctého dílu Final Fantasy.

Pokud tohle všechno nestačí, vydavatel Square Enix oznámil druhý Season Pass, ve kterém se podívají na zoubek Lunafreye, jedné z ústředních postav  příběhu, a hlavnímu protivníku Ardynovi. Jedno je jisté – Final Fantasy XV s Royal edicí nekončí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy XV: Royal Edition

Final Fantasy XV: Royal Edition vyšlo pro osobní počítače a herní konzole Xbox One a PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám