Hlavní obsah

Far Cry 4 přináší impozantní Himálaje, ale také akci a napětí

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Far Cry je taková začarovaná série. Po úspěchu prvního dílu, na kterém pracovalo slavné studio Crytek, se práva prodala Ubisoftu a ten se odklonil od původní zápletky, místo ní začal hráče vrhat do těch nejexotičtějších míst na světě a hlavně do těch nejdrsnějších konfliktů vůbec. To samé nabídne i nový čtvrtý díl – hráče provede zlatou cestou Himálajemi.

Upoutávka na hru Far Cry 4Video: Ubisoft

 
Článek

Hlavní hrdina se jmenuje Ajay Ghale a jede splnit poslední přání své zesnulé matky, která chtěla rozsypat svůj popel na jednom posvátném místě. Far Cry 4 se tak tentokrát odehrává v nádherných, zasněžených Himálajích. Čert tomu chtěl a Ajay se okamžitě seznamuje s tyranem země - Paganem Minem. Už jen jeho zjev s blonďatým přelivem a růžovým oblekem naznačuje, že s ním není něco v pořádku. Je to egoistický, brutální a skoro až bláznivý padouch, který má rád věci pod kontrolou.

Po krátkém, ale brutálním úvodu Ajay zjišťuje, že je zde odboj, který chce Paganovu vládu svrhnout a uvést Kyrat (smyšlený himálajský region) zpět do normální podoby a klidného míru. Zde začíná jeho cesta, na které potká hodně zajímavých postav a prožije ty nejbláznivější momenty svého života včetně těch spirituálnějších.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Far Cry 4

K tomu všemu bude Ajay využívat všechny možné vychytávky, zbraně a vozidla. Do vínku tak nyní přichází i zábavná gyrokoptéra vedle těch všech vodních skútrů, čtyřkolek, dodávek, aut a podobně. Novinkou v sérii je například také osedlání slona. Hráč se tak může Kyratem prohánět na největším suchozemském savci a ničit základny a likvidovat nepřátelské vojáky. Na vyšší místa se nyní může dostat pomocí háku s lanem, šplhání po himálajských horách je tak o něco snadnější.

Hratelností se však čtvrtý Far Cry od svých předchůdců příliš neliší. Hlavní hrdina musí lézt na vysílací věže pro odkrytí místa na mapě, ovládnout tyrany zužované kempy a vylepšovat si výbavu lovem zvěře. Jako odměnu dostává Ajay jak peníze, tak zkušenosti, za které si pak odemyká lepší schopnosti, které mu pomohou efektivněji zabíjet a plnit veškeré úkoly. K tomu všemu lze po Kyratu řádit ve dvou v režimu kooperace. Bohužel se to netýká i příběhové linky.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Far Cry 4

Vizuální stránka hry patří ke špičce díky Dunia Engine, jenž pohání sérii už od druhého dílu. Vývojáři jej využívají, co to jde, a nejeden hráč se určitě přistihne, jak jen pozoruje nádherné Himálaje. Ať už jde o veškeré ty výbuchy, okolní faunu či pohled do dálky.

Věcí, které bychom mohli novému Far Cry vytknout, je ale málo. Stejně jako v minulém díle však vývojáři moc dobře nevyužili tyranského padoucha. Dále se nabízí otázka, zda se čtvrtý díl nepodobá až moc svému předchůdci. Jádro hry zůstalo stejné, ale vývojáři ho dokázali obohatit o pár dalších prvků a hlavně vyladili samotnou hratelnost. K tomu přidali zábavný režim kooperace.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Far Cry 4

Ve finále se jedná o vybroušený diamant. Vývojáři i přes zachování prvků z předešlého dílu dokázali udělat mnohem zábavnější svět pro prozkoumávání a doladili svou formulku na zábavnou akci v otevřeném světě téměř k dokonalosti. Nebýt slabšího příběhu a nevyužitého hlavního antagonisty, tak by se jednalo o bezchybný titul. I tak ale čtvrtý Far Cry chytne a jen tak nepustí. Určitě potěší česká lokalizace formou textů a titulků, kterou je nutno zapnout v hlavní nabídce hry.

Far Cry 4 vyšel na osobní počítače, konzole staré generace (Xbox 360, PlayStation 3) a novou generaci konzolí (Xbox One, PlayStation 4).

HODNOCENÍ: 9/10

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám