Hlavní obsah

Embla Family Treasures: s rodokmenem si hravě poradí

Novinky, Ondřej Grym

Embla Family Treasure je velice mocným programem, který je určen pro správu vašeho rodokmenu. Člověk se skoro zdráhá uvěřit, že je software s tak vysokou užitnou hodnotou úplně zdarma, bez otravných hlášek či reklamních textů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Kouzelná scenerie vody přinášející příjemné osvěžení do horkých dnů je dárkem pro ústecké občany pro nastávající letní sezonu.

Článek

Při první spuštění Embla Family Treasures jste vyzváni k zadání svého jména a emailové adresy. Dále už po vás nikdo nic nechce a vy se ocitnete před velice dobře graficky zpracovaným uživatelským rozhraním. Avšak zatímco je vzhled programu řekněme poměrně strohý, jeho široké možnosti vás příjemně překvapí.

Zadávání informací nemůže být snadnější

Zadání informací o libovolné osobě je velmi snadné - klikněte na box, kam chcete zadat její jméno, které následně potvrdíte klávesou Enter. Do nově se objevivšího okénka zadejte, pokud si přejete, její datum narození/úmrtí, poznámky, které se k ní vztahují. Jestliže dvakrát kliknete na ikonu postavy, pak vám program dovolí z libovolného místa na disku počítače, fotoaparátu nebo skeneru nahrát foto či zvukový klip.

Možností programu je celá řada - bohužel je anglicky, na čemž možná řada neangličtinářů ztroskotá. Pomoci vám však může velice přehledně zpracovaný výukový program, který naleznete zde.

GEMy možnosti programu dále rozšiřují

Společnost vyvíjející software Family Treasure si nechává platit za tzv. GEMy (Genealogy Expansion Modules), což jsou moduly, které rozšiřují možnosti programu například o kalendář zobrazující výročí osob zanesených v programu včetně ukázek jejich fotografií, nebo vytvářejí ze zadaných hodnot webové HTML stránky, atd...

Cena GEMů se pohybuje od 5 do 25 dolarů. Společnost uživatelům svého softwaru rovněž umožňuje vstoupit do členského klubu, kdy poté dostávají výrazné slevy na nákup GEMů.

Vývoj programu

Family Treasures byla vyvíjena americkou společností Family Technologies. V roce 1992 se stala prvním genealogickým programem platformy Windows, který podporoval vkládání digitalizovaných obrázků. Roku 2002 norská společnost Embla AS zakoupila práva k tomuto softwaru a už ke konci roku 2003 v Norsku vydala pátou verzi tohoto programu, která byla v USA uvedena až 6. června 2004.

DOWNLOADhomepage, tutorial, 14,7 MB, 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám