Hlavní obsah

Čekání je u konce. Nejvýkonnější herní konzole je už k mání

Novinky, abr

V listopadu se začaly oficiálně prodávat dva nové Xboxy od společnosti Microsoft. Zájem o výkonnější variantu byl už v rámci předobjednávek tak vysoký, že na skladech nezůstal ani jeden model. Po měsících nedostupnosti nyní Xbox Series X konečně zamířil opět na pulty obchodů.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

 
Článek

Ceny nových Xboxů jsou stejné jako v minulém roce, tedy v době uvedení na trh. Případní zájemci za Xbox Series X zaplatí 13 499 Kč, levnější verze Xbox Series S stojí 7999 Kč. Atraktivnější cenovky dosáhl Microsoft vcelku jednoduše, snížil výkon konzole, a navíc ubral i optickou mechaniku.

Další desítky her pro předplatitele Xboxu. Díky EA Play

Hry a herní systémy

Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je také novinka daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Malá novinka nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 512 GB. Grafické jádro podporuje ray tracing, tedy věrnější grafiku. Konzole je schopna přirozeněji vykreslovat stíny, světla a odlesky. Výkonu by Xbox Series S měl mít dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Foto: archív výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X)

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Dvě konzole od Sony

Dvě konzole uvedla loni na trh také společnost Sony, nedostupné jsou však v obchodech stále oba modely. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč.

Cena levného modelu je tedy vyšší než v případě Xboxu Series S, ale výkon je v případě obou konzolí od Sony zcela totožný. Za zmiňovanou částku 10 790 Kč tedy případní zájemci získají úplně stejný herní komfort jako v případě dražší pětky.

Kdy budou vyprodané PlayStationy 5 opět v obchodech k mání, není zatím jasné.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám