Hlavní obsah

Angry Birds míří na burzu. Tvůrci populární hry mohou získat miliardy

Společnost Rovio Entertainments, která je tvůrcem hry Angry Birds, plánuje vstup na burzu. Uskutečnit by se mohl už v září. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Primární nabídka (IPO) by podle zdrojů mohla firmu ohodnotit na zhruba dvě miliardy dolarů (44,3 miliardy Kč).

Foto: Rovio

Angry Birds

Článek

Firma se chystá ze vstupu na finskou burzu získat zhruba 400 miliónů USD, tedy bezmála 8,9 miliardy korun. Zdroje však upozornily, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo a že firma by se nakonec mohla rozhodnout, že ještě chvíli zůstane v soukromých rukách.

Vstup na burzu by mohl otestovat chuť investorů o firmy z oblasti zábavního softwaru, jejichž akcie v poslední době po vstupu na trh většinou klesají, upozornil Bloomberg. Výrobci mobilních her totiž často nejsou schopni zopakovat úspěch svých úspěšných počinů.

Například společnost King Digital Entertainment, tvůrce Candy Crush, byla v roce 2015 prodána za cenu o 20 procent nižší, než byla její cena stanovená pro primární nabídku akcií. A podobně primární nabídka akcií společnosti Netmarble Games, tvůrce her Lineage a Stone Age, sice byla v Jižní Koreji největší za sedm let, ovšem akcie firmy od května, kdy se s nimi začalo obchodovat, oslabily už kolem 17 procent.

Zisk 17,5 miliónu eur

Příjmy společnosti Rovio loni vzrostly o 34 procent na 190,3 miliónu eur. Zisk před zdaněním a úroky činil 17,5 miliónu eur, v předchozím roce firma hospodařila se ztrátou. Rovio podobně jako další výrobci her hledá nové oblasti růstu po původním úspěchu mobilní hry Angry Birds.

Výtěžek z primární nabídky akcií by mohla firma použít na financování nového filmu Angry Birds ve filmu 2, který je plánován na rok 2019.

Společnost Rovio prodala v březnu část svého podnikání firmě Kaiken Entertainment, kterou vede bývalý generální ředitel Rovia Mikael Hed a další bývalí zaměstnanci. Prodej zahrnoval televizní animační studio, vydávání knih a některé aktivity, které nejsou spojeny s Angry Birds a byl součástí reorganizace zaměřené na podporu růstu.

Jednoduchý koncept

Společnost Rovio poprvé představila hru Angry Birds v roce 2009. Od té doby přicházejí tvůrci s novými díly pravidelně. Základní děj je ale vždy stejný. Zástupci ptačí říše jsou naštvaní, protože jim představitelé vepřového království ukradli vajíčka a chtějí si je udělat k večeři.

Cílem je nasměrovat ptáčky tak, aby „pozabíjeli“ všechna prasata. Ve hře se přitom objevují zástupci různých čeledí, přičemž každý má jiné přednosti. V některých dílech jsou hrdinové dokonce vybaveni různými zbraněmi, jako jsou hvězdné meče či pistole s laserovými paprsky.

Foto: mif, Novinky

Ukázka ze hry Angry Birds

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám