Hlavní obsah

Hrátky ve virtuální realitě. Československý Beat Saber konečně dorazil v plné verzi

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studio Hyperbolic Magnetism nepatří mezi ta nejznámější. Přesto se ale řadí mezi úspěšné nezávislé vývojáře. Do povědomí se dostali díky mobilní hře Chameleon Run, která získala hromadu ocenění včetně Apple Design. V květnu pod značkou Beat Games vydali v rámci předběžného přístupu na platformu PC první verzi jejich rytmické hry Beat Saber pro virtuální realitu. Nyní hra vyšla i pro PlayStation VR.

Upoutávka na hru Beat SaberVideo: Beat Games

 
Článek

V Beat Saberu se hráč ocitne v tajemné místnosti na malé plošině a v rukou bude třímat dva světelné meče. Jeden modrý a druhý červený. Cíl je jediný. Rozsekat všechny noty v podobě kostiček, které se na něj v rytmu písně ženou. Během toho se nakláněním na strany či krčením bude vyhýbat energickým stěnám či bombám. To je vše, a právě v této jednoduchosti tkví kouzlo oné návykovosti hry.

Zatímco se rozjede píseň a začnou se na hráče valit kostky, tak jsou na jejich lemech šipky. Ty určují, jakým směrem je má hráč rozseknout. Čím přesněji a silněji kostku rozsekne, tím víc bodů získá. Ať už je to postupným průchodem kampaní, či zvětšováním obtížnosti ve volném režimu, kostek, které se na hráče valí, přibývá. Stejně jako u titulu Thumper, i zde je vše podpořeno skvělou atmosférou v pozadí a rytmus během hraní doslova uhrane nejednoho hráče.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Beat Saber

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Beat Saber

Díky přítomnosti žebříčků se z Beat Saberu stává skvělá party hra. Hráči se tak mohou předhánět v co nejvyšším dosaženém skóre. Beat Saber pro PlayStation VR obsahuje celkem 16 písní, z toho pět jich je exkluzivních právě pro platformu PlayStationu. Dále obsahuje nové meče, cvičící režim, různé modifikátory hratelnosti a nově i kampaň, která pro osobní počítače vyjde později.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Beat Saber

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Beat Saber

Pod většinou písní je podepsaný uznávaný hudební skladatel Jaroslav Beck. Ten se nyní zaměřuje hlavně na tvorbu hudby ve filmovém a herním průmyslu. Písně jsou tak neskutečně energické, že i když hráči natrefí na některé, co jim nesednou do vkusu, výborná hratelnost se postará o to, aby i tyto písně hráče bavily.

Beat Saber se svou návykovou hratelností, zběsilým tempem a několika druhy obtížnosti stává tím nejzábavnějším titulem pro VR a ukazuje, že i tyto herní periferie mají budoucnost. Dost možná se právě tento titul stane tím, kvůli němuž si lidé začnou pořizovat brýle pro VR. O to víc je pozoruhodné, že hra je prací pouze třech lidí.

Foto: archív tvůrců

Beat Saber

Beat Saber vyšel pro osobní počítače a herní konzoli PlayStation 4. Pro hraní je nutné vlastnit brýle pro virtuální realitu a pohybové ovladače.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám