Hlavní obsah

Kapesní konzole PlayStation Vita se přestane vyrábět. Už příští rok

Novinky, ort

S příchodem roku 2019 přestane společnost Sony vyrábět svou kapesní konzoli Vita, která si odbyla debut už před šesti lety. Pro server Famitsu to uvedl Sony Interactive Entertainment senior vice president Hirojuki Oda. Nástupce se přitom nechystá.

Foto: Sony

PlayStation Vita

Článek

„Produkce konzole PlayStation Vita bude pokračovat až do roku 2019,“ prohlásil Oda s tím, že po ukončení výroby bude pochopitelně trvat ještě přinejmenším několik měsíců, než dojdou obchodníkům skladové zásoby.

Nehrozí tedy, že by kapesní herní systémy zmizely z pultů obchodů ze dne na den. Další budoucnost podobných konzolí je však nejistá. „V tuto chvíli nemám žádné informace o tom, že by se chystalo nějaké nové přenosné zařízení,“ doplnil Oda.

Foto: Sony

PlayStation Vita

Foto: Sony

PlayStation Vita

Kromě konzolí se pochopitelně přestanou vyrábět také cartridge s hrami. To jinými slovy znamená, že nové hry se na nosičích již vydávat nebudou, jak upozornil server Kotaku.

Za tímto rozhodnutím je pravděpodobně rostoucí popularita chytrých telefonů. Ty totiž jejich majitelé využívají ke hrám stále častěji, a tak už o kapesní konzole není takový zájem jako před lety.

Co umí PlayStation Vita?

Sony PlayStation Vita je vybavena čtyřjádrovým procesorem ARM Cortex-A9 a výkonným grafickým jádrem SGX543MP4. Díky tomuto výkonu přístroj zvládne vykreslit i ty nejjemnější detaily náročných 3D her velice plynule.

Hry se zobrazují na pětipalcové širokoúhlé OLED obrazovce s rozlišením 960 x 544 obrazových bodů, kterou je možné ovládat dotykem. Konzole je navíc vybavena druhou dotykovou plochou na zadní straně. Kromě tlačítek po stranách displeje tak ke hraní navíc slouží dvě dotykové plochy.

Po vzoru chytrých telefonů je i kapesní PlayStation vybavena dvěma vestavěnými fotoaparáty – na přední a zadní straně. Vita je nabízena ve dvou verzích. Jedna disponuje pouze wi-fi rozhraním, druhá je navíc ještě vybavena slotem na SIM karty. Přístup na internet slouží nejen k hraní po síti, ale i k přístupu na síť PlayStation network a sdílení informací s ostatními hráči.

Foto: archív výrobce

PlayStation Vita

Foto: Sony

PlayStation Vita

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám