Hlavní obsah

Angry Birds táhnou i po letech, tvůrci hlásí zisk 1,5 miliardy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herní studio Rovio, které se proslavilo především sérií mobilních her Angry Birds, si za loňský rok podle předběžných údajů zvýšilo zisk o 66,6 procenta na 60 miliónů eur (zhruba 1,5 miliardy). Přestože jde o částku před zdaněním, je nárůst rekordní. Vedení podniku nicméně oslavovat příliš nebude, neboť výhled na letošní rok příliš pozitivní není. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Angry Birds

Článek

Populární elektronickou hru Angry Birds uvedlo Rovio na trh v roce 2009. Se stejnojmennou značkou pak expandovala také do televizního seriálu, filmu či na vzdělávací dětská hřiště. Jinou obdobně populární elektronickou hru ale od té doby nevytvořila.

Trailer k filmu Angry Birds ve filmu Video: Falcon

A to je patrně hlavní důvod, proč výhled na další fiskální období příliš pozitivní není.

V loňském roce se totiž celkové tržby zvýšily o 55 procent na 297,2 miliónu eur (7,5 miliardy Kč). Z toho mimochodem 55,9 procenta činily příjmy z her a 50,5 % z licencí na značku. Celkově tak provozní marže podniku za loňský rok přesáhla hranici 20 %.

Letos ale však bude situace podle vedení studia Rovio jiná, provozní zisk se bude pohybovat pouze v rozmezí 9 až 11 procent. Analytici sice soudí, že to bude o něco více – 14,5 procenta, i tak je to ale citelně méně než loni.

Za horším výhledem stojí především plány podniku na investice do marketingu a dalších odvětví byznysu. Na zveřejněnou zprávu ve čtvrtek reagovaly akcie podniku poklesem o 40 procent.

Jednoduchý koncept 

Společnost Rovio poprvé představila hru Angry Birds v roce 2009. Od té doby přicházejí tvůrci s novými díly pravidelně. Základní děj je ale vždy stejný. Zástupci ptačí říše jsou naštvaní, protože jim představitelé vepřového království ukradli vajíčka a chtějí si je udělat k večeři.

Cílem je nasměrovat ptáčky tak, aby „pozabíjeli“ všechna prasata. Ve hře se přitom objevují zástupci různých čeledí, přičemž každý má jiné přednosti. V některých dílech jsou hrdinové dokonce vybaveni různými zbraněmi, jako jsou hvězdné meče či pistole s laserovými paprsky.

Foto: mif, Novinky

Ukázka ze hry Angry Birds

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám