Hlavní obsah

Muž zemřel při používání helmy pro virtuální realitu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Virtuální realita je fenoménem dnešní doby. Nejrůznější helmy, které dokážou přenést uživatele z pohodlí jejich obývacích pokojů do digitálně zpracovaných světů, se prodávají po miliónech. Případ z Ruska však nyní ukázal, jak mohou být podobné systémy nahrazující tradiční televizory při hraní nebezpečné.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zpravodajská agentura TASS informovala o tom, že na konci minulého roku došlo k tragické nehodě v jednom z moskevských bytů. Muž tam používal svou novou helmu pro virtuální realitu a při pohybu po bytě upadl na skleněný stolek.

Při pádu se tak vážně zranil, že na následky velké ztráty krve později zemřel. I přes pomoc lékařů, které přivolal jeho spolubydlící, se jej již nepodařilo zachránit.

Oficiálně se jedná o vůbec první smrtelnou nehodu v souvislosti s používáním systémů pro virtuální realitu. Výrobci přitom pravidelně upozorňují, že lidé by helmy měli používat pouze v bezpečném prostředí bez překážek. Na to ale evidentně muž z Ruska nedbal.

Jaké konkrétní zařízení muž během nehody používal, zdroje neuvádí. Na pultech obchodů jsou nicméně k dostání systémy virtuální reality celé řady výrobců.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něj. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám