Hlavní obsah

Videoherní byznys odstartoval před 45 lety jednoduchý titul Pong

Před 45 lety, 29. listopadu 1972, představila americká společnost Atari videohru Pong. Tento simulátor stolního tenisu si i přes svou jednoduchost získal mimořádnou popularitu a stál u zrodu videoherního byznysu.

Ukázka ze hry PongVideo: Atari

 
Článek

Pong vyvinulo Atari nejprve jako kratochvíli do hospod a barů. Měl konkurovat mechanickým hracím automatům, kterým se na první pohled velmi podobal.

V rozměrné dřevěné skříni byl zabudován malý černobílý televizor a dvojice otočných ovladačů, jejichž prostřednictvím hráči ovládali pingpongové pálky v podobě vertikálně pohyblivých obdélníčků. Cílem bylo odrazit poletující míček tak, aby jej protihráč nedokázal zachytit.

Foto: Atari

Domácí verze Pongu z roku 1975

Princip hry byl tedy jednoduchý, stejně jako její grafika, která byla vzhledem k výkonu tehdejších počítačů vskutku spartánská. Přesto se z Pongu stal hit a Atari se proto v roce 1975 rozhodlo prodávat i domácí verzi, která se připojovala k televizoru.

Trh se zhroutil

Komerční úspěch domácí herní konzole od Atari se snažili napodobit další výrobci. Výsledkem bylo, že americké obchody zaplavily velmi podobné produkty a trh s videohrami se v roce 1977 zhroutil. Obnovit zájem hráčů se podařilo až o rok později díky japonské firmě Taito a její "střílečce" Space Invaders, která stála na počátku zlaté éry videoher na přelomu 70. a 80. let minulého století.

V průběhu osmdesátých let začala videohrám vyrůstat konkurence v podobě stále výkonnějších a hlavně mnohem univerzálnějších osobních počítačů. Z krize celé branže nakonec jako vítěz vyšla japonská společnost Nintendo a firmy ze země vycházejícího slunce dominují trhu videoher dodnes.

Kromě Nintenda a jeho konzolí má početné davy fanoušků i druhý velký japonský výrobce, společnost Sony, která své stolní i kapesní přístroje tradičně nazývá PlayStation. Trojici globálně nejrozšířenějších herních systémů uzavírá konzole Xbox 360, za kterou stojí americký softwarový gigant Microsoft.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám