Hlavní obsah

Třetí Syberie zklame i zaryté fanoušky adventurních her

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syberie a s ní spojené dobrodružství právničky Kate Walkerové patří rozhodně do mnoha srdcí fanoušků adventur. Nyní, třináct let od vydání posledního dílu, vychází třetí dějství, a to opět z pera Benoita Sokala. Tohle čekání se však nevyplatilo.

Upoutávka na hru Syberia 3Video: Microids

 
Článek

Třetí Syberie začíná rovnou skoro umrzlou protagonistkou Kate Walkerovou, která má velké štěstí, že ji najde kmen Youkolů. Šamani se o Kate postarají a následně ji dají do místní nemocnice, kde je také jeden z Youkolů. Je to ale chvilka, kdy Kate, potažmo hráč zjistí, že v nemocnici něco nehraje.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Syberia 3

První úkol tak bude dostat se pryč ze zařízení a pomoci zraněnému Youkolovi sehnáním mechanické protézy. Následně se hráči vydají do přístavního městečka, projedou se lodí a své řekne i starý zábavní park. K čemu tohle všechno, když jsou postavy špatně nadabované a občas i špatně napsané. Například proč jde po Kate neznámý plešatý generál s páskou přes oko? Zde pravděpodobně nebyl čas na delší úvodní animaci, jinak si tento nedostatek nedokáži vysvětlit.

Po delší době se hra zaměří hlavně na posvátnou cestu Youkolů a jejich obřích pštrosů, kterým se Kate rozhodne pomoci. Vzhledem k tomu, jak bezradní Youkolové jsou, se mi nechce věřit, že tuto cestu už několikrát zdárně absolvovali. Kolikrát totiž chtějí pomoci vážně s banalitami.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Syberia 3

Hádanky jsou v nejlepším trochu nadprůměrné, ale většinou je jejich řešení obtížné. Není to tak, že by byly těžké, ale ovládání je neuvěřitelně těžkopádné. Aktivní body, se kterými může hráč interagovat, jsou totiž malé bílé tečky. Těm, kteří by chtěli hrát novou Syberii v pohodlí gauče a z dálky, přeji hodně štěstí a pořádnou dávku pevných nervů.

Bohužel kritiky nelze ušetřit ani technický stav titulu. Že se nejedná o tříáčkovou produkci, je z okolních obrázků i videa jasné. O tom ani předchozí díly nebyly, ale krásně to maskovaly na předpřipraveném pozadí veškerých scén. Třetí díl je bohužel plně trojrozměrný a k tomu se váže jak kvalita zpracování, tak i hromada neduhů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Syberia 3

Od špatného ovládání po neustále opakující se nahrávací obrazovku. Občas zablbne také kolizní systém, a tak hlavní postava například projde skrz předmět či se v něm rovnou sekne. Navíc se Kate většinou mírně vznáší a nechodí tak přímo po povrchu. Třetí Syberie by nutně potřebovala ještě nějakou dobu na opravy těchto problémů a ani první záplata toho moc nevyřešila.

O to víc zaráží doba vývoje. Třetí Syberii začali vývojáři vyvíjet už v roce 2009. Je to obrovská škoda, protože tyto chyby brání ve vybudování atmosféry původních dílů. Pochvalu si tak zaslouží pouze pár modelů postav včetně té hlavní a poté hudební doprovod.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Syberia 3

Třetí Syberie je tak bohužel velkým zklamáním, a to jak po technické stránce, tak překvapivě i po té příběhové. Hádanky nejsou ani nijak důvtipné a všechny tyto nedostatky srážejí novou Syberii do naprostého průměru. Tohle dobrodružství Kate Walkerové není žádné terno, a i přes otevřený konec se obávám, že čtvrtého pokračování se už jen tak hráči nedočkají.

Syberia 3 vyšla pro osobní počítače a herní konzole Xbox One a PlayStation 4. Na všech platformách je hra opatřena českou lokalizací formou textů a titulků.

HODNOCENÍ: 5/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám