Hlavní obsah

Izraelští vojáci čelí nové hrozbě – pokémonům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda varovala vojáky před novou hrozbou: populární hrou Pokémon Go. Armáda uvedla, že svým jednotkám z bezpečnostních důvodů zakázala hrát hru na izraelských vojenských základnách. V nařízení vojáky varovala, že hra aktivuje kameru a GPS polohu v telefonu, což by mohlo vést k úniku citlivých informací, jako je umístění základny či její fotografie, uvedla agentura AP.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

 
Článek

Armáda má rovněž obavy, že by si vojáci mohli stáhnout falešnou aplikaci, která Pokémon Go napodobuje, a nepovolané osoby by se mohly dostat k informacím z telefonů příslušníků armády. Hra Pokémon Go se odehrává ve virtuálním světě, ale prostřednictvím mobilních telefonů navádí hráče na reálná místa, kde sbírají kultovní animované postavičky.

Před hrozbami, které s hrou souvisejí, varovaly Izraelce i nejrůznější organizace. Sdružení pro boj s rakovinou varovala hráče, aby nechodili ven lovit pokémony uprostřed dne a vyhýbali se nadměrnému slunečnímu záření. Organizace rovněž nabízí další tipy, jak se chránit před slunečními paprsky. „V samotné hře mají někteří z lovců pokémonů neustále kšiltovku," uvedlo sdružení na svých stránkách. „Ve skutečném světě se také ujistěte, než půjdete ven, že máte čepici," dodala.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka z aplikace Pokémon GO

Popularity hry využila i pojišťovna AIG v Izraeli, která nabízí osobní úrazové pojištění, které pokrývá nehody způsobené při chytání pokémonů. Podle zástupce pojišťovny již AIG obdržela v souvislosti s tímto novým pojištěním desítky žádostí.

Izraelská záchranná služba informovala o případech, kdy hráči Pokémon GO utrpěli při hraní hry středně těžká zranění. Minulý týden se patnáctiletá dívka zranila na hlavě, když spadla při lovení pokémonů z kola. Pětatřicetiletý hráč pak narazil do skleněných dveří a záchranáři museli zastavovat intenzivní krvácení na jeho dolních končetinách. „Hra zjevně není tak přátelská, jak jsme si mysleli," uvedli záchranáři na svých stránkách.

Vstupenka do světa rozšířené reality

Pokémon Go se těší tak nebývalé popularitě především proto, že hráči musí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov.

Pokémon Go v terénu Video: Novinky

Samotný odchyt pak probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí.

Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Za vývojem titulu Pokémon Go stojí vývojářské studio Niantic, které získalo licenci od společnosti Nintendo. To už čelí kvůli novému titulu prvním problémům. Jak se totiž ukázalo, tvůrci měli díky hře přístup k osobním datům a nastavením uživatelských účtů na Googlu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám