Hlavní obsah

Pokémoní mánie ukazuje Nintendu cestu. Budoucnost her je v mobilech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenomenálního úspěchu hry Pokémon Go a nárůstu tržní hodnoty společnosti Nintendo o 17 miliard dolarů během pouhých pár dní se rychle chopila firma Oasis Management, jeden z nejhlasitějších investorů této japonské společnosti. Ta nyní tlačí na změnu strategie Nintenda, budoucnost totiž vidí ve hrách pro chytré telefony.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

 
Článek

Dokud společnost Nintendo hru Pokémon Go na začátku července nespustila, využívala každé příležitosti k tomu, aby tvrdila, že středem jejího zájmu jsou stále herní konzole. Zatímco hry pro smartphony jsou jen prostředkem, jak přilákat více lidí, prohlašovali opakovaně zástupci podniku.

Úspěch hry Pokémon Go, se kterým nepočítali ani jeho tvůrci, ale ukázal potenciál takzvané rozšířené reality a potenciál Nintenda vydělávat na souboru populárních postaviček, jako je princezna Zelda nebo instalatér Super Mario.

Foto: Mark Kauzlarich, Reuters

Hraní Pokémon Go se mezi lidmi šíří jako epidemie

Zakladatel a investiční ředitel společnosti Oasis Management Seth Fischer je jedním z nejznámějších manažerů hedgeových fondů v Asii. Dlouhou dobu je menším, avšak hlasitým akcionářem. Když jej povzbudil úspěch her, jako je Candy Crush, bojuje léta za to, aby japonský výrobce konzolí vyvíjel a prodával hry pro platformy, které provozují americké společnosti Apple a Google.

"Doufám, že teď už budou chápat sílu chytrých telefonů," citovala Fischera agentura Reuters. "Výsledkem bude, jak doufám, celková změna strategie," uvedl. "Mým dalším cílem je zaměřit se na zpeněžení zbytku jejich 4000 patentů na mobilní hry, hry pro vícero hráčů a tak dále. Myslím si, že by na licencích mohli vydělávat 30 až 60 miliard jenů ročně (6,9 miliardy až 13,8 miliardy Kč)," uvedl také Fischer. Oasis, podle toho, jak ji popsal, funguje jako akcionář a poradce pro ty, kdo vlastní akcie Nintenda.

Odpor k chytrým telefonům?

Prezident Nintenda Satoru Iwata loni upozornil, že velkou změnu ve firmě nelze příliš očekávat. Expanze do oblasti her pro smartphony se neuskutečnila proto, že "by ztratili nadšení či naděje v divizi konzolí", řekl tehdy.

Foto: Sam Mircovich, Reuters

Hra Pokémon Go

Zakladatel poradenské společnosti pro herní trh Kantan Games Serkan Toto řekl, že Nintendo samo sebe nepřestává vnímat jako výrobce konzolí. "Mobil je pro ně jako fastfood, něco, čím se zabavíte, když čekáte na autobus. Není to něco, o čem uvažují, že je pro ně," řekl.

Úspěch hry Pokémon Go je každopádně překotný. Společnost Nintendo se i přesto ke svým dalším krokům nevyjádřila.

Niantec také mlčí

Za vývojem titulu Pokémon Go stojí vývojářské studio Niantic, které získalo licenci od společnosti Nintendo.

Také Niantic se k budoucímu vývoji svého vztahu s Nintendem odmítl vyjádřit. Úspěch hry nicméně přisoudil mimořádné přitažlivosti pokémonů. "Je skvělé, že bylo možné propojit naši filozofii těchto druhů her s intenzivním blízkým vztahem, který lidé k pokémonům mají," podotkl generální ředitel společnosti Niantic John Hanke.

Analytici však tvrdí, že šílenství kolem pokémonů naznačuje, že Nintendo má před sebou ohromné příležitosti k velkému zisku – až ale konečně přijde s vážněji myšlenými hity. "Za posledních deset let se, pokud jde o software, nikdy nezpronevěřili svým zásadám. Proto všechny zlikvidují, až začnou brát (operační systémy) iOS a Android vážněji než teď," domnívá se Toto. "Úspěch Pokémon Go otevře jejich ředitelům v Kjótu oči," poznamenal také.

Vstupenka do světa rozšířené reality

Pokémon Go se těší tak nebývalé popularitě především proto, že hráči musí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov.

Pokémon Go v terénu Video: Novinky

Samotný odchyt pak probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí.

Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Stále populárnější hra už podle BBC řadu lidí vystavila nebezpečným situacím. Někteří lidé si totiž způsobili zranění, když v mnohdy nepřehledném terénu nevěnovali pozornost svým krokům a sledovali displej mobilu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Nadšenec pochytal všechny pokémony v Americe

Titul Pokémon Go se v poslední době těší nebývalé popularitě prakticky ve všech koutech světa. Oblíbil si jej i Američan vystupující pod přezdívkou ftb_hodor....

Popularita hry Pokémon Go pomalu klesá

Není pochyb o tom, že hra Pokémon Go je fenoménem letošního léta. Podle analytické společnosti Survey Monkey totiž na americkém trhu již tento titul dosáhl...

Výběr článků

Načítám