Hlavní obsah

Pouštní hrob vydá miliardový poklad

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alamogordo

Hollywoodský trhák o E. T. viděl snad každý. Jen málokdo už ale ví, že tento přátelský mimozemšťan snažící se vrátit na svou domovskou planetu se stal v roce 1982 také ústřední postavou stejnojmenné videohry. Po kolapsu herního průmyslu bylo více než milión kazet s tímto dnes již sběratelským titulem zakopáno v poušti. Hrob s miliardovým pokladem chtějí nyní dokumentaristé znovu otevřít.

Foto: koláž Novinky.cz

Hra E. T. the Extra-Terrestrial z roku 1982

Článek

Pouštní hrob se má ukrývat poblíž malého města Alamogordo v americkém státě Nové Mexiko. Otevřít se jej chystají nadcházející víkend filmaři, kteří natáčejí dokument právě o krachu herního trhu, uvedl server The Star.

Hra E. T. the Extra-Terrestrial byla podle herních kritiků při uvedení na trh naprostým propadákem. Tvůrci ji totiž spíchli horkou jehlou, aby mohli v předvánočním čase vytěžit co nejvíce ze slávy stejnojmenného filmu Stevena Spielberga.

„Nejhorší hra v historii”

To se ale nepodařilo, a tak neprodané kazety skončily právě v pouštním hrobě. Do pouště měli více než milión kazet zakopat přímo lidé z vývojářského studia Atari.

„Hra vypadala opravdu špatně. A kromě názvu neměla s filmem vůbec nic společného,“ uvedl Sam Claiborn z herního magazínu IGN. Sám se přitom nezdráhá tento titul označit za „nejhorší hru v historii“.

Foto: repro ebay.com

Ceny originální hry se na internetových aukcích šplhají až k hranici dvou tisíc korun.

Právě nedostatek dochovaných kazet ale udělal z E. T. the Extra-Terrestrial vyhledávaný artikl herních sběratelů. „Postupem času se stal E. T. naprostou legendou, a to i díky příběhu o zakopaném pouštním pokladu,“ podotkl Claiborn.

Sběratelé se nezdráhají v internetových aukcích utratit za titul určený pro konzoli Atari 2600 klidně i více než 1700 korun. Více než milión kazet pohřbených v poušti tak může mít teoreticky hodnotu přesahující miliardu korun.

Co s případným nálezem plánují dokumentaristé udělat, zatím neprozradili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám