Hlavní obsah

Zvenku konzervativní, uvnitř revoluční. Luxusní hodinky si rozumí s mobily

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Basilej)

Na v úterý ukončeném veletrhu hodinek a šperků Baselworld byly k vidění hodinky Hybrid Manufacture od švýcarské značky Frederique Constant. Hodinky poprvé představené během února v sobě kombinují tradiční mechanický strojek s elektronickým.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Frederique Constant Hybrid Manufacture.

Článek

Na první pohled připomíná nový model švýcarského výrobce klasické hodinky, které se hodí spíše k obleku. Málokdo by tak asi hádal, že lze tyto hodinky propojit s chytrým telefonem.

Je to možné díky strojku s označením FC-750. Ten má mechanickou část, jež se stará o ukazování času a data. Plně natažený strojek udrží hodinky v chodu po dobu 42 hodin. Druhá část je elektronická a pohání ji akumulátor, který podle výrobce vydrží v chodu zhruba sedm dní.

Foto: Frederique Constant (3x)

Strojek FC-750.

Připojení k telefonu zajišťuje Bluetooth.

Ve Frederique Constant přišli s tradičně vypadajícími chytrými hodinkami již před třemi lety. Tehdy ale měly elektronický strojek. Nový hybridní strojek považuje značka za revoluční a novinku označuje jako „první 3.0 hodinky na světě“. Strojek si firma vyvinula sama, největší výzvou prý bylo vytvoření antimagnetického pouzdra, aby se elektronický a mechanický strojek navzájem neovlivňovaly.

Hodinky se k telefonu připojují pomocí Bluetooth, slouží k tomu tlačítko na levé straně pouzdra. Monitorovat lze pohybovou aktivitu uživatele, spánek a dále nastavit druhou časovou zónu.

Jedna ze čtyř dostupných verzí hodinek.

Kromě zdraví člověka ale elektronická část strojku sleduje i „zdraví“ té mechanické. Děje se tak jednou za den, aniž by uživatel musel cokoliv kontrolovat. Upozornění dostane pouze v případě, že by se strojkem bylo něco špatně.

Hodinky se nabíjejí automaticky po uložení do speciálního dřevěného boxu, který je dodáván v rámci balení. Kromě elektronické části natahuje otáčením hodinek i mechanický strojek. Na cestách lze hodinky dobíjet standardně přes USB.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Vypadají jako klasické hodinky, uvnitř je ale hybridní strojek.

Aktuálně jsou k dispozici čtyři barevné varianty, z nichž jedna je limitovanou edicí 888 kusů. Ceny se v závislosti na modelu pohybují od 3250 eur do 3550 eur (zhruba 83 tisíc až 91 tisíc korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám