Hlavní obsah

Zlepší se dostupnost elektroniky? Biden podepsal klíčový dekret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden v noci na čtvrtek podepsal exekutivní příkaz, který se zabývá celosvětovým nedostatkem čipů, jenž přiměl výrobce elektroniky či automobilky k omezování produkce. Informoval o tom Bílý dům. O nedostatku čipů, který prohlubuje probíhající pandemie koronaviru, prezident jednal se skupinou amerických zákonodárců.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Joe Biden

Článek

Dekret spustí stodenní revizi dodavatelských řetězců pro čipy, vysokokapacitní baterie do elektromobilů, kovy vzácných zemin a farmaceutické výrobky.

„Spojené státy se musí postarat o to, že nedostatky ve výrobě, narušení obchodu, přírodní katastrofy a případné kroky ze strany zahraniční konkurence a nepřátel je znovu nedostanou do situace, kdy budou zranitelné,“ uvedl v prohlášení Bílý dům.

Spojené státy se s výpadky v dodavatelských řetězcích potýkají od začátku pandemie covidu-19, která vedla mimo jiné k poklesu dostupnosti roušek, rukavic a dalších ochranných pomůcek. Novějším příkladem potíží v dodavatelských řetězcích je nedostatek čipů.

Nedostatek počítačových čipů trápí výrobce elektroniky i aut

Hardware

„Neplánujeme pouze nařídit vypracování zpráv. Plánujeme podniknout kroky k odstranění zjištěných nedostatků,“ uvedl jeden z představitelů Bidenovy administrativy.

Polovodičové firmy v USA se teď podle svazu polovodičového průmyslu SIA na globálním prodeji čipů podílejí 47 procenty. Jejich podíl na výrobě však činí pouze 12 procent, protože většinu produkce svěřují zahraničním subdodavatelům. V roce 1990 se Spojené státy na globální výrobě polovodičů podílely 37 procenty. Bílý dům připouští, že Spojené státy dlouhá léta zanedbávají investice v tomto odvětví, kdežto jiné země se z příkladu USA poučily a investice posílily.

Konzole, telefony i grafiky

V posledních měsících váznou kvůli nedostatku čipů dodávky chytrých telefonů, počítačových tabletů, notebooků, grafických karet, procesorů či například herních konzolí.

Americká automobilka Ford nedávno uvedla, že nedostatek čipů by jí mohl výrobu v prvním čtvrtletí snížit až o 20 procent. Domácí konkurent General Motors oznámil, že byl nucen omezit výrobu v továrnách ve Spojených státech, Kanadě i Mexiku a že v polovině března hodlá přehodnotit výrobní plány.

Beznadějně vyprodáno. Dostupnost PlayStationu 5 se nezlepšila ani po půl roce

Hry a herní systémy

Republikánští zákonodárci se podle Reuters nyní snaží Bidena přimět k větší ochraně amerických dodavatelských řetězců před čínským vlivem prostřednictvím investic do domácí výroby čipů nové generace.

„Důrazně vyzývám Bidenovu administrativu, aby mezi své priority zařadila ochranu nově vznikajících a zásadních technologií, jako jsou polovodiče, před spáry CCP (čínské komunistické strany),“ uvedl republikánský poslanec Michael McCaul v dopise, který Bílému domu zaslali republikáni z výboru Sněmovny reprezentantů pro zahraniční záležitosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám