Hlavní obsah

Zástrčky nabíječek od Applu jsou vadné. Mohou způsobit úraz elektrickým proudem

Novinky, ort

Dvoukolíkové zástrčky do elektrické sítě, které Apple dodává ke svým nabíječkám nejenom v Evropě, mohou být vadné. Hrozí u nich úraz elektrickým proudem, uvedli zástupci amerického počítačového gigantu. Lidem budou proto koncovky měnit zadarmo.

Foto: archív výrobce

Problém se týká dvoukolíkových zástrček, které se nasazují na nabíječky.

Článek

Problém spočívá podle Applu v tom, že dvoukolíkové adaptéry mohou v ojedinělých případech prasknout, čímž logicky představují riziko. „Tyto adaptéry do elektrické zástrčky byly dodávány s Macy a s určitými iOS zařízeními v letech 2003 až 2015 a byly také součástí soupravy cestovních adaptérů Apple,“ stojí v prohlášení na stránkách Applu.

Jde o dvoukolíkové zástrčky, které jsou určeny k používání v kontinentální Evropě, Austrálii, na Novém Zélandu, v Koreji, Argentině a Brazílii.

Foto: archív výrobce

Přehled problémových adaptérů

„Bezpečnost zákazníků je pro Apple vždycky prvořadou prioritou, a proto jsme se z vlastní vůle rozhodli bezplatně vyměnit všechny problémové adaptéry za nové, s novou konstrukcí,“ uvedli zástupci Applu.

Zda mají lidé doma problémový adaptér, mohou zjistit podle speciálního označení. To se ukrývá ve vnitřní drážce, kde se dvoukolíková zástrčka připojuje k samotné nabíječce. Pokud jsou zde vytištěny čtyři nebo pět znaků, případně žádné znaky, jde o problémový adaptér a lidé mají právo na výměnu zdarma.

Foto: archív výrobce

Zda mají lidé doma problémový adaptér, mohou zjistit podle speciálního označení.

Naopak adaptéry nové konstrukce mají ve zmiňované drážce vytištěný tříznakový kód oblasti (EUR, KOR, AUS, ARG nebo BRA), jak je vidět na fotografii výše.

Vyměnit zdarma adaptér je možné u kteréhokoliv autorizovaného poskytovatele servisu Apple. Společně s dvoukolíkovým adaptérem ale lidé budou potřebovat také sériové číslo zařízení, ke kterému nabíječka patří – tedy sériové číslo Macu, iPadu, iPhonu nebo iPodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám