Hlavní obsah

Unikátní počítač od Asusu ukrytý v klávesnici se začal prodávat v Česku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V českých obchodech se začal prodávat unikátní počítač od společnosti Asus, který se ukrývá v těle klávesnice. I přes jeho drobné rozměry mu nechybí displej, bezdrátová konektivita a prakticky všechno, co byste hledali u běžné počítačové sestavy. Cena základní konfigurace začíná na necelých 14 tisících korunách.

Foto: Novinky

Asus

Článek

Počítač Asus EeeKeyboard PC se na první pohled nijak výrazně neliší od obyčejné klávesnice, místo numerického bloku kláves však disponuje vestavěným displejem. Ten má úhlopříčku pět palců a je možné jej ovládat dotykem.

Malý displej na klávesnici pak může sloužit pro práci s nejrůznějšími programy, jako jsou například multimediální přehrávače nebo on-line chaty. Zároveň ale může být použit jako touchpad, případně lze naprogramovat jako multimediální klávesy.

Foto: Novinky

Asus

Kromě vestavěného displeje je možné k počítači samozřejmě připojit také standardní monitor. To je možné buď pomocí tradičního VGA výstupu, HDMI konektoru, či prostřednictvím unikátního bezdrátového adaptéru Ultra-WideBand. Poslední řešení je vhodné především pokud budete používat EeeKeyboard PC v obývacím pokoji u televizoru.

Počítač disponuje procesorem Intel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz a 1 GB operační paměti. Data je možné ukládat na SSD disk s kapacitou 16 nebo 32 GB. Na vestavěnou baterii vydrží pracovat až 4 hodiny.

Kompletní konektorová výbava, pomocí níž je možné připojit k sestavě další příslušenství, se nachází na zadní straně. V ní samozřejmě nechybí audio konektory pro připojení mikrofonu a sluchátek, síťové rozhraní, či tři USB porty.

Konkurence je větší, ale výkonnější

Počítač v klávesnici se rozhodla vyrobit také společnost Cybernet. Novinka s označením ZPC-GX31 sice není tak kompaktní jako řešení od Asusu a nemá vestavěný displej, ale je mnohem výkonnější.

Foto: Novinky

Počítač Cybernet ZPC-GX31

Srdcem počítače Cybernet je výkonný čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad s frekvencí až 2,83 GHz. Frekvence procesoru záleží pouze na vaší volbě, protože výrobce umožňuje sestavu vybavit libovolným procesorem pro patici 775, jejíž TDP spotřeba nepřesáhne 95 W.

Slabším článkem sestavy je bohužel integrovaná grafická karta GMA 3100, kvůli které počítač není vhodný ke hraní náročnějších her. Díky dvěma slotům je možné počítač vybavit až 4 GB operační paměti typu DDR2.

Foto: Novinky

Počítač Cybernet ZPC-GX31

Pro uložení dat je sestava vybavena 3,5palcovým pevným diskem s kapacitou až 750 GB. Pokud by vám tento úložný prostor nestačil, je možné sestavu rozšířit o další pevný disk s rozhraním SATA. Počítač také disponuje vestavěnou DVD vypalovačkou.

Novinka je již nyní k dispozici na stránkách výrobce. Cena za základní konfiguraci činí 840 USD, což je v přepočtu přibližně 16 000 korun.

Foto: Novinky

Počítač Cybernet ZPC-GX31

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám