Hlavní obsah

Špičkový hybrid dostal srdce z mobilu

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft představila novou verzi svého hybridního stroje zvaného Surface Pro X, který je spojením toho nejlepšího ze světa počítačových tabletů a notebooků. Novinka staví na podobných součástkách jako chytré telefony, díky čemuž nabídne dlouhou výdrž na baterii – bez elektrické zásuvky se obejde až po dobu 15 hodin.

Výkonný hybrid Surface Pro X od společnosti MicrosoftVideo: Archív výrobce

 
Článek

Novinka zvaná Surface Pro X vypadá velmi podobně jako ostatní hybridy od Microsoftu. Ty však staví na procesorech od Intelu, nabízejí tedy bez nadsázky stejný výkon a výhody i nevýhody jako klasické notebooky.

U verze Pro X zvolil výrobce jinou strategii, v útrobách se totiž ukrývá ARM čip. Jde tedy o podobný procesor, jaký využívají v současnosti chytré telefony, přesto na zařízení běží operační systém Windows 10. Microsoft na procesoru již podruhé pracoval se společností Qualcomm, základem je tedy stejný čipset, který využívají nejvýkonnější smartphony na trhu.

Levný tablet dostane posilu, Microsoft ukázal kompaktní notebook

Hardware

Výkon by měl být tedy velmi slušný, i když takového pracovního tempa jako tablety profesionální řady Surface Pro s čipy od Intelu pochopitelně novinka dosahovat nebude. Přesto americký softwarový gigant tvrdí, že nový procesor Microsoft SQ2 je aktuálně tím nejrychlejším čipem ve své třídě.

„Surface Pro X vám poskytuje to nejlepší ze současných webových prostředí, jako je Microsoft 365, Microsoft Edge, Netflix, Spotify a další, a současně podporuje tisíce stávajících aplikací pro Windows, které znáte a s oblibou používáte, například Google Chrome, Firefox nebo WhatsApp,“ prohlásil Pete Kyriacou, viceprezident divize Microsoft Surface.

Zdůraznil přitom, že americký softwarový gigant vytvořil také nové verze aplikací Microsoft Edge a Microsoft Teams optimalizované pro architekturu Windows on ARM. Kvůli použitému procesoru totiž na novince nefungují všechny aplikace jako na klasických počítačích s Windows, ale pouze ty, které byly speciálně upraveny pro architekturu ARM.

Foto: archív výrobce

Surface Pro X

„Surface Pro X je nejtenčím a nejlépe propojeným zařízením 2v1, jaké jsme kdy dodávali, a velice nás těší, že tyto nové možnosti můžeme poskytovat v době, kdy připojení má nebývale vysokou prioritu. Mnozí z nás musí řešit zajištění přístupu k rychlému a spolehlivému připojení na podporu vzdálené výuky a práce více lidí ve stejné domácnosti. Surface Pro X nabízí ultrarychlé gigabitové připojení LTE, a proto jeho uživatelé mohou kdykoli přejít na přímé připojení, a to i když děti hrají na Xboxu nebo se spolubydlící účastní videohovoru,“ doplnil Kyriacou.

Novinka se bude nabízet v různých konfiguracích, všechny modely nicméně nabídnou 13palcovou obrazovku, 16 GB operační paměti a výkonný čipset Microsoft SQ2. Lišit se tak budou barevným provedením a také velikostí paměti, úložiště totiž může dosahovat hodnoty 256 nebo 512 GB.

Na bližší informace o cenách a přesné dostupnosti si ale budeme muset ještě počkat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft chce ovládnout svět sluchátek

Společnost Microsoft rozšířila svou nabídku o dvoje nová sluchátka, vedle malých bezdrátových pecek Surface Earbuds se zákazníky bude snažit zaujmout velkým...

Výběr článků

Načítám