Hlavní obsah

Servery fungovaly pod vodou několik let. Je to budoucnost, tvrdí Microsoft

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zajímavým nápadem, jak vyzrát na chlazení počítačových serverů, přišla již před pár lety společnost Microsoft. Speciálně složený tým vědců testoval, jak tyto energeticky náročné stroje provozovat pod hladinou oceánu. To by totiž nejen americkému počítačovému gigantu ušetřilo nemalé peníze – podle nejstřízlivějších odhadů miliony dolarů. Výsledky prvního velkého testu jsou více než uspokojivé.

Foto: archív výrobce

Takto vypadal kontejner se servery po vytažený z oceánu.

Článek

Ty nejvýkonnější chytré telefony, tablety a v neposlední řadě také notebooky se dokážou v dnešní době rozpálit tak, že je v ruce udrží jen málokdo. Není tak příliš těžké si představit, kolik tepla musí vyřazovat stovky a v některých případech dokonce i tisíce serverů, které jsou potřeba klidně jen pro provoz zdarma dostupných e-mailových schránek.

Provoz speciálních chladicích systémů, které jsou pro provoz datových center nezbytné, se tak velmi snadno může vyšplhat až do milionových částek. Počítáno samozřejmě v dolarech.

Datová centra jsou miliardový byznys. Investice navíc citelně porostou

Hardware

Z námořníka IT specialistou

Právě provozní náklady jsou jedním z hlavních důvodů, kvůli kterým vznikl v Microsoftu v roce 2013 Project Natick. Jde v podstatě o vědecký výzkum, který má objasnit možnosti tvorby datových center na dnech oceánů. Zástupci amerického počítačového gigantu jej odhalili novinářům až nyní.

Není bez zajímavosti, že jedním z lidí, kteří za tímto ambiciózním nápadem stojí, je bývalý námořník. Ten sloužil na ponorce předtím, než se stal zaměstnancem amerického softwarového gigantu, uvedl server The Verge.

Foto: archív výrobce

Členové týmu Project Natick: zleva Eric Peterson, Spencer Fowers, Norm Whitaker, Ben Cutler a Jeff Kramer

„Když jsem o tom projektu poprvé slyšel, myslel jsem si, že to je nesmysl. Voda a elektřina? Dohromady? Ale jak se o tom dozvíte víc, začne vám to dávat smysl,“ prohlásil návrhář Microsoftu Ben Cutler, který na projektu pracoval.

Tento týden byl z mořského dna u Skotska vytažen pokusný kontejner, na jehož „palubě“ bylo umístěno 864 serverů. Ty běžely v rámci projektu Natick několik let. Zajímavé je to, že poruchovost se pod vodní hladinou snížila osmkrát, chod byl navíc vzhledem k použitému napájení bezemisní.

Snadné upgrady

Vše tedy nasvědčuje tomu, že budoucnost datových center je pod hladinou oceánů. Plán mimochodem počítá i s možností snadných upgradů. Ve městech se datová centra velmi těžce rozšiřují, protože kolem nich zpravidla již stojí další zástavba, to ale v případě oceánů nehrozí.

Na druhou stranu případné opravy nebudou patrně tak snadné jako v „suchozemských“ serverovnách. Podle tvůrců budou ale systémy stavěny tak, aby vydržely bez zásahů techniků minimálně deset let.

Datová centra jsou pro Microsoft důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Americký softwarový gigant jich provozuje stovky, slouží především pro provoz nejrůznějších on-line služeb. Tuto technologii by navíc v budoucnu mohli využít i další výrobci, kteří využívají vlastní datová centra.

Foto: archív výrobce

Datové centrum před uložením do oceánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple zřídil první datové centrum v Číně

Americká společnost Apple Inc. zřídila své první datové centrum v Číně ve spolupráci s místní společností poskytující internetové služby Guizhou-Cloud Big Data...

Výběr článků

Načítám