Hlavní obsah

Samsung končí s výrobou netbooků, soustředit se bude na ultrabooky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung se věnuje výrobě malých a levných netbooků už od roku 2008. V příštím roce ale plánuje podle utajovaného zdroje serveru Blogeee.net, který je úzce spojen s korejským elektronickým gigantem, jejich produkci ukončit. Firma se prý plánuje v následujících letech plně věnovat nové kategorii ultrabooků, do které vkládá velké naděje.

Článek

Podle zahraničních pozorovatelů je ukončení výroby netbooků logickým tahem, který s velkou pravděpodobností budou v nadcházejících měsících následovat i další technologické giganty. Důvod je prostý – peníze.

„Když se byznys s netbooky před třemi čtyřmi lety rozjížděl, prodávaly se modely s atomovými procesory a 10palcovými displeji okolo osmi až deseti tisíc korun. Postupně ale byly nové modely levnější a levnější, až je dnes můžeme koupit za polovinu,“ konstatoval Brad Linder ze serveru liliputing.com.

„Navíc je trh netbooky přesycen. Vždyť je možné zakoupit desítky, ne-li stovky nejrůznějších modelů. Není proto překvapením, že se chce Samsung věnovat ultrabookům, kde může mít větší marže,“ dodal.

Zástupci společnosti Samsung tyto spekulace zatím oficiálně nijak nekomentovali.

Notebook, netbook vs. ultrabook

Notebooky v dnešní době směle konkurují stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou. Většinou se ale jedná o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem.

Proti tomu netbooky jsou velice kompaktní. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než velké notebooky. Drobné rozměry ale nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí při psaní vyhovovat každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání po internetu nepohodlný. Tragický je i jejich výkon.

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které data chrání při ztrátě nebo odcizení ultrabooku.

Platformu ultrabooků vymyslela společnost Intel, která zároveň stanovila přesná kritéria, jež musí tyto přístroje splňovat. Každý model musí být tenčí než 18 mm a jeho displej nesmí být větší než 14 palců. Důraz je kladen také na nízkou hmotnost – všechny nové modely proto neváží ani dva kilogramy.

Proti klasickým notebookům musí každý ultrabook vydržet pracovat na baterii alespoň pět hodin. Čtyři novinky, které společně představily společnosti Asus, Toshiba, Lenovo a Acer, vydrží dokonce ještě déle – sedm až osm hodin. Nové přístroje musí být také vybaveny plnohodnotnými procesory Intel Core, které jsou ve srovnání s netbooky mnohonásobně výkonnější. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám