Hlavní obsah

Růst globálního trhu s počítači brzdí výpadky v dodavatelských řetězcích

Needham

Celosvětové dodávky osobních počítačů se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o téměř čtyři procenta na 86,7 milionu přístrojů. Růst trhu s osobními počítači nicméně nadále brzdí výpadky v dodavatelských řetězcích. Uvedla to výzkumná společnost IDC na svých internetových stránkách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Odvětví osobních počítačů nadále poškozují dodavatelské a logistické problémy. Bohužel u těchto problémů v posledních měsících nevidíme žádné výraznější zlepšování,” uvedla IDC. Upozornila rovněž, že dodávky osobních počítačů ve Spojených státech v důsledku těchto problémů zaznamenaly ve třetím čtvrtletí první meziroční pokles od začátku pandemie covidu-19.

Údaje o globálním trhu s osobními počítači tento týden zveřejnila také výzkumná firma Gartner, podle které se dodávky ve třetím čtvrtletí zvýšily pouze o procento na 84,1 milionu přístrojů.

Je počítač připraven na Windows 11? Odpověď zjistíte po pár kliknutích

Software

Společnost Gartner poukázala mimo jiné na pokles poptávky po počítačích využívaných k dálkovému vzdělávání, který je důsledkem znovuotevírání škol. Upozornila, že podniková poptávka po osobních počítačích zůstala silná, a to zejména díky hospodářskému oživení a návratu některých pracovníků do kanceláří.

„Růst se soustředil na stolní počítače, protože dodávky přenosných počítačů nadále omezoval nedostatek polovodičů,” uvedla analytička Mikako Kitagawaová ze společnosti Gartner. „Předpokládá se, že tento nedostatek součástek bude pokračovat také v první polovině příštího roku,” dodala.

Jedničkou na globálním trhu s osobními počítači podle společností IDC a Gartner zůstal ve třetím čtvrtletí čínský výrobce Lenovo. Za ním následovali američtí konkurenti HP a Dell.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám