Hlavní obsah

Rekordní pokuta 29 miliard korun pro Intel platí, rozhodl soud

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Intel musí zaplatit rekordní pokutu ve výši 1,06 miliardy eur (29 miliard Kč) za omezování konkurence. Ve čtvrtek o tom rozhodl soud Evropské unie. Pokutu Brusel největšímu výrobci počítačových čipů na světě vyměřil už před pěti lety. Historicky jde o největší sumu, kterou kdy komise jedinému podniku uložila k zaplacení.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Článek

Intel obvinila komise z omezování konkurence již v roce 2008. Firma měla společnost AMD údajně poškozovat tím, že výrobcům počítačů nabízela slevy za to, když nebudou jejich procesory montovat do svých počítačových sestav.

Podle komise byly slevy Intelu poskytovány výměnou za nepoužívání konkurenčních produktů. To narušilo konkurenci na trhu omezením volby místních výrobců počítačů při výběru obchodních partnerů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úspěch jedné firmy je logicky neúspěchem pro tu druhou.
ředitel společnosti Intel Paul Otellini

"Jsme přesvědčeni, že jsme neporušili evropské zákony. Na konkurenčním trhu, na němž působí jen dva hlavní dodavatelé, je přirozeným výsledkem, že obchodní úspěch jedné firmy je neúspěchem pro tu druhou,“ uvedl již dříve Paul Otellini, prezident a generální ředitel společnosti Intel.

Ani odvolání však největšímu výrobci počítačových čipů na světě nepomohlo. Rekordní pokutu tak bude muset podnik zaplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám