Hlavní obsah

Prodej počítačů letos klesne o rekordních dvanáct procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej osobních počítačů se v letošním roce sníží o 11,9 procenta na 257 miliónů kusů. Zaznamená tak nejprudší pokles v historii. Předpověděla to v pondělí výzkumná společnost Gartner. Dodala, že prodej počítačů by měl poprvé klesnout rovněž na rozvíjejících se trzích, kde dosud poptávka rychle rostla.

Článek

"Odvětví osobních počítačů čelí mimořádným podmínkám, protože světová ekonomika nadále oslabuje, uživatelé prodlužují dobu životnosti osobních počítačů a dodavatelé osobních počítačů jsou stále více opatrní," uvedl výzkumný ředitel společnosti Gartner George Shiffler.

Prodej notebooků se sice letos podle firmy Gartner zvýší o devět procent, prodej stolních počítačů by se ale měl propadnout o 32 procent. Dosud nejprudší pokles zaznamenal celý trh s osobními počítači v roce 2001, kdy se snížil o 3,2 procenta.

Prodej osobních počítačů na rozvíjejících trzích by se měl letos podle společnosti Gartner snížit o 10,4 procenta. Dosud byl přitom nejslabším výsledkem na těchto trzích nárůst o 11,1 procenta v roce 2002, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám