Hlavní obsah

Prodej počítačů kvůli pandemii vzrostl nejvíce za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Poptávka po osobních počítačích vyvolaná školní výukou a prací z domova kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19 způsobila, že prodej osobních počítačů se ve třetím čtvrtletí výrazně zvýšil. Celkový odbyt vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loni o 14,6 procenta, což je nejvíce od druhého čtvrtletí 2010. Uvedla to výzkumná společnost IDC.

Foto: archív výrobce

All-in-one sestava Surface Studio 2 od Microsoftu (ilustrační foto)

Článek

Podle údajů společnosti Gartner odbyt počítačů vzrostl o 3,6 procenta. Odbyt se podle obou těchto firem výrazně zvýšil už druhé čtvrtletí za sebou, zatímco v posledních letech naopak zaostával kvůli růstu zájmu o chytré telefony.

Údaje firem Gartner a IDC se liší, protože Gartner nezapočítává do údajů o prodeji takzvané chromebooky, tedy notebooky s operačním systémem Chrome od společnosti Googl, a iPady od firmy Apple. Chrome je oblíben zvláště při vzdělávání a podle samostatných údajů Gartneru se odbyt chromebooků ve třetím čtvrtletí, kdy se uskutečňují nákupy související s návratem dětí do škol, zvýšil o 90 procent.

Z notebooků se stává nedostatkové zboží. Poptávka stoupla trojnásobně

Hardware

Předchozí růst prodeje byl připisován hlavně firmám, které kupovaly laptopy pro zaměstnance pracující z domova nebo kvůli novému operačnímu systému od Microsoftu. Tentokrát však podle Gartneru přišel růst hlavně od běžných spotřebitelů a spotřebitelská poptávka po osobních počítačích byla nejvyšší za pět let. Poptávka od firem ale také zůstává vysoká.

Jedničkou na trhu počítačů byla podle IDC i Gartneru ve třetím čtvrtletí čínská společnost Lenovo, za ní skončila americká HP. Další příčky patřily firmám Dell, Apple a Acer.

Gartner dodal, že ve Spojených státech se odbyt zvýšil o 11,4 procenta, což je nejvíce za deset let. Odbyt laptopů vzrostl o 29 procent a vykompenzoval pokles prodeje stolních počítačů, uvedl server MarketWatch.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám