Hlavní obsah

Pokles dodávek počítačů loni zpomalil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky osobních počítačů na celosvětový trh loni zpomalily tempo poklesu. Vyplývá to z odhadů, které v pondělí zveřejnily výzkumné společnosti IDC a Gartner. Podle obou firem se zdá, že dlouhodobý pokles prodeje osobních počítačů se v uplynulém roce začal stabilizovat.

Článek

Podle společnosti Gartner se dodávky loni snížily o necelých 0,2 procenta na 315,87 miliónu PC. V předešlém roce se přitom propadly o desetinu a v roce 2012 o zhruba čtyři procenta.

Podle odhadů společnosti IDC se celkové dodávky osobních počítačů loni snížily o 2,1 procenta na 308,6 miliónu počítačů. Každá z firem používá jiné metody pro odhad počtu nových PC, které výrobci loni dodali na světový trh, podotkla agentura AP.

„Trh s osobními počítači se mírně stabilizoval," uvedla podle agentury AFP analytička společnosti Gartner Mikako Kitagawová. Na důležité trhy podle ní prakticky zcela pronikly počítačové tablety a výdaje spotřebitelů se začínají pomalu přesouvat směrem k osobním počítačům.

Trhu kraluje Lenovo

Největším prodejcem osobních počítačů zůstalo loni čínské Lenovo. Zákazníkům firma prodala více než 16 miliónů PC a podíl na trhu jí stoupl z 19,4 na 19,9 procenta. Její náskok ale především v loňském čtvrtém čtvrtletí snížil americký výrobce počítačů a další elektroniky Hewlett-Packard, kterému se za celý rok dařilo především ve Spojených státech.

Celosvětový prodej firmy za uplynulý rok stoupl o 16 procent. Trojkou na trhu byl loni americký Dell s tržním podílem zhruba 13 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám