Hlavní obsah

Počítač za 250 Kč i chytrá sluchátka. Nejzajímavější technické novinky letošního roku

Novinky, mif, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok byl na různé technické novinky opravdu bohatý. Ambiciózní tvůrci ze startupové scény se snažili zaujmout extrémně levným počítačem, chytrými sluchátky a v neposlední řadě také sofistikovanějším systémem nabíjení chytrých telefonů a počítačových tabletů.

Foto: archív výrobce

Chytrá sluchátka Kokoon

Článek

Chytrá sluchátka Kokoon

Angličan Tim Antos poměrně často cestuje, což mu nedovoluje dostatečně se věnovat tomu, co má nejraději – spánku. To byl hlavní impuls k tomu, aby vyrobil chytrá sluchátka Kokoon.

Novinka se na první pohled nijak výrazně neliší od obyčejných sluchátek, při bližším ohledání si ale všimnete, že jejich tvar je upravený tak, abyste s nimi mohli pohodlně ležet i na boku.

Chytrá sluchátka Kokoon

Sluchátka dokážou podle monitoringu spánkové frekvence upravovat hlasitost i volit hudební žánry. Pokud tedy zrovna usínáte, pustí vám takovou hudbu, která se k tomu hodí. Naopak když je čas vstát, přizpůsobí se tomu.

Anglický tvůrce navíc tvrdí, že v otázce zvukové reprodukce patří novinka k tomu nejlepšímu na trhu. Kokoon byl totiž navržen ve spolupráci s akustickými inženýry ze společnosti Onkyo. Celouzavřená sluchátka jsou schopna prakticky zcela eliminovat okolní ruch. „A je jedno, jestli jste doma, v letadle nebo dokonce pod stanem v kempu,“ prohlásil Antos.

Unikátní sluchátka je samozřejmě možné spárovat s chytrým telefonem. Do něj jsou potom odesílána data o spánkových cyklech či délce spánku. Všechna data jsou pak řazena do speciálních grafů. Pomocí smartphonu je možné také novinku ovládat.

O sluchátka Kokoon projevilo zájem prostřednictvím serveru Kickstarter, který je využíván k rozjíždění podobných ambiciózních projektů, bezmála 5500 lidí. Dohromady přispěli částkou 1,23 miliónu dolarů, tedy více než třiceti milióny korun.

Nedostatek proměnili ve stroj na peníze

Nový Apple MacBook je často kritizován kvůli tomu, že je vybaven jedním jediným konektorem. Toho využila kalifornská společnost Nonda, která pro stroj s logem nakousnutého jablka vyrobila malou dokovací stanici. A jak se nakonec ukázalo, původní nedostatek se stal doslova strojem na peníze.

BEZ KOMENTÁŘE: Zařízení Hub+ zlákalo ke koupi tisíce lidíVideo: Nonda

Více než osm tisíc lidí přispělo tvůrcům na rozjetí masivní výroby částkou 883 460 dolarů, tedy v přepočtu téměř 21,5 miliónu korun. A to původně požadovali částku pouze 35 000 dolarů (850 000 Kč). Kdo dal ale alespoň 79 dolarů (2000 Kč), získá jednu dokovací stanici Hub+.

Hub+ nabídne kromě pěti USB portů i zabudovanou čtečku paměťových karet a mini DisplayPort pro připojení externího monitoru. Přístroj je navíc vybaven zabudovanou baterií, prostřednictvím které lze dokovací stanici používat na cestách také jako zdroj elektrické energie, například pro připojený chytrý telefon.

Lákavé jsou i rozměry novinky – je menší než běžný chytrý telefon (122 x 39 x 8,5 mm) a váží pouze 99 g.

Pohodlné nabíjení mobilů a ipadů

Velký rozruch letos vzbudil nový magnetický adaptér zvaný Znaps, který má usnadnit nabíjení chytrých telefonů a počítačových tabletů. Ještě před spuštěním masové výroby si jej objednaly desetitisíce lidí, díky čemuž na účtech tvůrců skončilo několik miliónů dolarů.

Nápad, který se inspiroval starší technologií společnosti Apple, se zkrátka partě nadšenců z Kanady vyplatil. Peníze na rozjetí masové výroby sbírali prostřednictvím serveru KickStarter už od konce července, nakonec jim lidé přispěli přes tři milióny dolarů, tedy bezmála 72 miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Magnetický adaptér pro iPhone a iPad

Zarážející je ale fakt, že rozjet byznys se tvůrcům podařilo na několik let starém nápadu. Sami totiž nepopírají, že se inspirovali Applem. „V roce 2006 představil Apple magnetickou nabíječku. Pro uživatele macbooku to bylo revoluční – nabíječka je kompaktní, jednoduchá a bezpečná. A stejnou revoluci nyní způsobí Znaps,“ uvedl jeden z tvůrců.

Magnetické uchycení má u macbooků skutečně hned několik výhod. V první řadě je to jednoduchost, v noci nemusíte hledat konektor ani přemýšlet nad správným uchycením. Díky magnetu se navede koncovka napájecího adaptéru přesně tam, kam má.

Stejně jednoduše se i odpojí, což přispívá k bezpečnosti. Pokud půjdete okolo obyčejného notebooku a zavadíte o napájecí šňůru, hrozí, že strhnete laptop ze stolu na zem. U macbooku se ale díky magnetickému uchycení automaticky nabíječka odpojí (vyškubne se), čímž se minimalizuje možnost poškození.

Foto: archív výrobce

Novinka se skládá ze dvou částí

A zmiňované přednosti nabízí i Znaps. Novinka se skládá ze dvou částí – z adaptéru, který se nasadí na klasickou nabíječku, a speciální koncovky, jež se zasune do napájecího konektoru v telefonu nebo tabletu. Tento konektor je tak miniaturní, že hranu zařízení přesahuje jen o necelé dva milimetry. V kapse tedy rozhodně překážet nebude.

Magnety jsou umístěny jak v adaptéru pro nabíječku, tak ve speciální koncovce určené pro smartphone či tablet. Pro přenášení dat nebo nabíjení tak stačí oba konce přiblížit k sobě a nechat magnety „pracovat“. Funguje to stejně pohodlně jako na macbooku.

Za rychlejší nabíjení

Okolo kabelů se točil také nápad party lidí americké Floridy. Ti dovedli napájecí kabely doslova k dokonalosti. Jednou z největších předností novinky zvané SONICable je rychlost nabíjení, mobilní zařízení od Applu dokáže nabít dvakrát rychleji než klasický kabel dodávaný tradičními výrobci. Princip je přitom jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát.

Vylepšený kabel SONICable

Standardně totiž kabel v běžném režimu přenáší kromě elektrické energie také data. I když uživatel zrovna žádné fotky nebo videa pomocí kabelu neukládá, prostor pro datový tok je zde stále rezervovaný.

Novinka od floridských nadšenců má však na sobě umístěný speciální regulátor, který dokáže kabelu říct, aby celou svou kapacitu soustředil pouze na nabíjení. Když chcete synchronizovat data, stačí přepnout tlačítko do standardního režimu. V něm bude ale nabíjení pochopitelně stejně pomalé jako v případě klasické nabíječky.

Kabel nabízí i další vychytávky. Například je vybaven speciálním oboustranným USB konektorem. Nemusíte tedy při jeho zapojování přemýšlet nad tím, jakou stranou do příslušného portu patří, zasunete jej vždy na první dobrou.

Foto: archív tvůrců

Porovnání novinky s klasickým kabelem

Na kabel nabízí výrobce doživotní záruku a zakoupit je ho možné v šesti různých barevných provedeních. K dispozici bude jak rozhraní micro USB pro přístroje s Androidem, tak standard Apple Lightning pro chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Tisíce lidí přispěli během letošního roku tvůrcům na rozjetí masové výroby prostřednictvím serveru Indiegogo téměř 350 000 dolarů, tedy osm a půl miliónu korun.

Počítač za 250 Kč

Říká se, že dobrý nápad je k nezaplacení. O tom, jak je toto přísloví pravdivé, se na vlastní kůži přesvědčila parta mladých počítačových nadšenců z Ameriky a Číny. Vymysleli totiž miniaturní počítač, který jsou schopni nabídnout lidem za bezkonkurenční cenu – devět dolarů, tedy necelých 250 Kč. Zájem lidí je tak obrovský, že z mladíků se během pár dní stali milionáři.

Foto: archív tvůrců

C.H.I.P. sází na kompaktní rozměry a nízkou cenu.

Nový počítač se jmenuje C.H.I.P. a kromě ceny láká také na velmi kompaktní rozměry. Není totiž o mnoho větší než obyčejná platební karta, i když je samozřejmě citelně tlustší. Takové počítače tu sice už byly, ale i ty nejlevnější se vždy prodávaly okolo tisícovky. Velký zájem lidí je tak vcelku pochopitelný.

Destička o velikosti 4 x 6 cm samozřejmě neukrývá bůhvíjakou dávku výkonu, ale o to se tvůrci ani nesnažili. Základ tak tvoří procesor Allwinner s frekvencí 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Nezapomnělo se ani na bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth.

Foto: archív tvůrců

Novinka funguje jako normální počítač, stačí připojit monitor, napájení, klávesnici a myš.

Vše obsluhuje operační systém Linux. S platformou Windows se na takto jednoduchém hardwaru nepočítá. Aby se co nejvíce snížily náklady na výrobu, sestava nedisponuje ani žádným krytem či skříní. Přesto vše funguje skvěle.

Na serveru KickStarter slavil devítidolarový počítač obrovský úspěch. Dohromady přispělo 39 560 tisíc lidí částkou 2 071 927 dolarů, což je v přepočtu více než 50 miliónů korun. Počítač od tvůrců dostane každý, kdo přispěl částkou alespoň devíti dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám