Hlavní obsah

Parametry nového Xboxu už nejsou tajemstvím

Novinky, abr

Po designu se rozhodla tento týden společnost Microsoft odhalit také parametry nového Xboxu Series X. Díky tomu již přesně víme, jaké součástky bude mít nová herní konzole od amerického technologického gigantu. Výkon bude skutečně obrovský.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před VánocemiVideo: archív výrobce

 
Článek

Americký softwarový gigant se již dříve pochlubil, že jeho nová herní konzole nabídne netradiční vzhled. Doposud totiž konzole od amerického softwarového gigantu prakticky vždy připomínaly DVD a Blu-ray přehrávače, které bylo možné snadno umístit do stolku pod televizor.

Xbox Series X je daleko rozměrnější a má tvar věže tyčící se směrem vzhůru. Sluší se nicméně podotknout, že konzoli bude možné položit vedle TV i naležato. I přesto ale zabere více místa než současná generace.

Boj o nejlepší televizní konzoli

Hardware

Spekulace o hardwaru nových konzolí kolovaly internetem již od loňského roku, oficiálně však jednotlivé součástky přestavil výrobce až nyní. Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny.

Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne 52 CU jednotek s frekvencí až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 % výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB totiž nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně bude Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální pro proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

V prodeji by se měl Xbox Series X objevit před Vánocemi. Cena však bude upřesněna až později.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám