Hlavní obsah

Ostrava dostane nový superpočítač. Bude stát přes 70 miliónů korun

Ostrava

Ostravské Národní superpočítačové centrum IT4Innovations získá nový superpočítač. Na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava už byla podepsána smlouva na jeho dodávku. Nahradí superpočítač Anselm, který byl spuštěn v roce 2013. Nový superpočítač bude osmkrát výkonnější než jeho předchůdce, řekla mluvčí univerzity Petra Halíková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravský superpočítač Anselm

Článek

"Nový superpočítač bude mít teoretický výkon přesahující 800 teraflopů... Výpočetní kapacity systémů, které provozuje IT4Innovations, jsou v rámci grantových soutěží k dispozici celé vědecké komunitě České republiky," připomněla Halíková. Nový stroj má být dodán v dubnu.

Podle mluvčí hrála při výběru nového superpočítače roli nejen cena, ale zohledňovalo se také využití nejvyspělejších momentálně dostupných technologií. Superpočítač, který bude stát 72,6 milionu korun bez DPH, dodá společnost Atos IT Solutions and Services.

Poptávka je větší než nabídka

"Poptávka českých vědců po výpočetních zdrojích převyšuje naši momentální dostupnou kapacitu zhruba o sto procent. Dodaný superpočítač navýší naše kapacity a pomůže nám tento problém řešit. Čeští vědci současně dostanou k dispozici stroj s nejmodernějšími technologiemi, což jim umožní si tyto technologie osvojit, a držet tak krok se světem," řekl ředitel IT4Innovations Vít Vondrák.

Na ostravském superpočítači provádějí výpočty vědci z českých univerzit i prestižních vědeckých center. Superpočítače se z více než 50 procent využívají k vývoji nových materiálů a léků, ale také pro inženýrské úlohy, astrofyziku nebo řadu dalších vědních oborů.

Národní superpočítačové centrum poskytuje českým i zahraničním výzkumným týmům z akademické sféry i průmyslu nejmodernější technologie a služby v oblasti vysoce výkonnostních výpočtů a datových analýz. V současné době provozuje dva superpočítače – Anselm a Salomon, instalovaný v létě 2015.

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Vybudování superpočítačového centra IT4Innovations stálo přes dvě miliard korun. VŠB – TUO získala na projekt 1,8 miliardy korun z evropských fondů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám