Hlavní obsah

Nvidia nenašla s regulátory společnou řeč, chystá se upustit od převzetí ARM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Americký výrobce čipů Nvidia se v tichosti připravuje, že upustí od dohodnutého převzetí britské čipové společnosti ARM. Agentuře Bloomberg to řekly zdroje obeznámené se situací. Nvidia totiž podle nich nedosáhla žádného výraznějšího pokroku ve snaze o získání souhlasu regulátorů.

Foto: Novinky

Šéf společnosti Nvidia Jensen Huang

Článek

Nvidia oznámila dohodu o převzetí společnosti ARM od firmy SoftBank předloni v září. Dohodnutá kupní cena se skládá z hotovosti a z akcií Nvidie. V době uzavření dohody činila 40 miliard dolarů (zhruba 870 miliard Kč), mezitím se však v důsledku růstu ceny akcií Nvidie výrazně zvýšila.

Nvidia je známá především výrobou čipů, které se používají v grafických kartách. Ty jsou důležité například pro videohry. Společnost ARM sídlí v britském univerzitním městě Cambridge a navrhuje čipy pro většinu mobilních telefonů a pro počítačové tablety. Její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei.

Spojení firem ARM a Nvidia se komplikuje. Američané ho chtějí zablokovat

Internet a PC

Dohoda o převzetí vyvolala obavy, zda si ARM pod novým vlastníkem zachová otevřený přístup k poskytování licencí na své technologie. Americká Federální obchodní komise (FTC) v prosinci podala žalobu, s jejíž pomocí se snaží transakci zablokovat. Dohoda čelí rovněž hloubkovému vyšetřování v Evropské unii a v Británii.

Nvidia podle jednoho ze zdrojů sdělila partnerům, že už nepočítá s dokončením transakce. SoftBank nyní podle dalšího zdroje zintenzivňuje přípravy na uvedení akcií společnost ARM na burzu.

Nvidia nicméně podle Bloombergu uvedla, že stále věří ve schválení transakce. Dodala, že se i nadále domnívá, že transakce by podpořila hospodářskou soutěž a inovace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám