Hlavní obsah

Nový miniaturní disk pro malé notebooky nabídne největší kapacitu na světě

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Toshiba vyrobila nový miniaturní pevný disk, který je určen pro nejmenší a nejlehčí notebooky. Novinka není o moc větší než běžná platební karta, přesto nabídne úložný prostor o velikosti 320 GB. To je v současnosti největší kapacita, která kdy byla u takto drobného disku vyrobena.

Foto: Novinky

Porovnání velikosti nového 1,8palcového pevného disku od Toshiby s obyčejnou tužkovou baterií.

Článek

Ve stolních počítačích jsou v dnešní době umístěny pevné disky o velikosti 3,5 palce. Většina notebooků je pak vybavena menšími 2,5palcovými verzemi. Novinka od Toshiby má však velikost jen 1,8 palců.

I při takto drobných rozměrech nabídne kapacitu 320 GB. K počítači se pevný disk od společnosti Toshiba připojuje pomocí tradičního rozhraní SATA 2.

Novinka je rychlá jako pevné disky v laptopech

Novinka dokáže pracovat rychlostí 5 400 otáček za minutu, podobně jako většina standardních disků v noteboocích. Pevný disk je navíc při práci velice tichý, jeho hlučnost by podle výrobce neměla přesáhnout hladinu 19 dB.

Tento drobný pevný disk najde své uplatnění především v luxusních miniaturních noteboocích, ale také například v MP3 přehrávačích či kapesních počítačích. Zatím však není známo, kdy se novinka objeví v běžném prodeji. Její cena však bude nejspíše hodně vysoká.

Aktuálně se totiž v českých obchodech prodává 1,8palcový disk od Toshiby s kapacitou 80 GB za více než dva tisíce korun. 320GB varianta by tak mohla stát klidně i čtyřikrát více.

Nejmenší pevný disk na světě
Pevný disk s velikostí 1,8 palce je sice opravdu miniaturní, nejmenší pevný disk na světě má však velikost jen jeden palec, který vyrobila například společnost Hitachi. Ten se ale ve většině obchodů neprodává a své místo si nenašel ani v malých přenosných počítačích nebo mobilních telefonech. Jeho výroba je totiž tak drahá, že společnosti raději upřednostňují levnější flash paměti, respektive paměťové karty.

Jak si vybrat ten nejlepší pevný disk

Došlo vám místo pro data nebo si myslíte, že by to chtělo rychlejší disk? Poradíme vám, jak se mezi nimi orientovat, které parametry jsou pro vás důležité, ale i které jsou zavádějící. Konkrétně nás budou zajímat pevné disky do domácích počítačů, ale zmíníme se i o SSD a řešení pro notebooky.

Každý disk specifikuje několik základních údajů. Předně rozměr disku, dále rozhraní kterým jej do počítače připojujeme, rychlost otáčení ploten za minutu, kapacita vyrovnávací paměti a nesmíme zapomenout ani na hustotu zápisu. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám