Hlavní obsah

Nové MacBooky od Applu nebudou mít Blu-ray mechaniku

Novinky, Miloslav Fišer

Ani nová generace notebooků od Applu nebude disponovat optickou mechanikou Blu-ray, která by dokázala přehrát filmy ve vysokém rozlišení a kvalitě. Podle Applu by integrace Blu-ray mechanik zvýšila neúměrně cenu MacBooků a zboží by přestalo být pro zákazníky zajímavé.

Článek

„Je hezké sledovat filmy, ale jejich licencování je tak komplikované, že raději počkáme, až se věci usadí a Blu-ray si získá pevné místo na trhu,“ vyjádřil se k absenci Blu-ray mechanik u MacBooků Steve Jobs.

Představeny byly čtyři laptopy s 13“ a 15“ širokoúhlým displejem. Nové MacBooky nabízejí lesklé širokoúhlé displeje s LED podsvícením. Technologie LED přináší až o 30 % menší spotřebu energie.

Značného vylepšení se dočkala také grafická karta. Menší 13“ laptop je osazen integrovaným jádrem nVidia 9400M. Od něj si Apple slibuje až pětkrát větší výkon, než tomu bylo u předchozí generace MacBooků.

Ovládajte MacBook jako iPhone

Vylepšen byl také skleněný Multi Touch Trackpad, který u laptopu nahrazuje funkce běžné myši. Celý notebook můžete s jeho pomocí ovládat podobně jako oblíbený komunikátor iPhone.

Celý povrch trackpadu je tlačítko podporující různé funkce, včetně nového 4prstého listování, které umožňuje pohodlně vyvolat Exposé nebo přepínat mezi otevřenými aplikacemi.

Parametry nových MacBooků
Velikost displeje13,3"13,3"15"15"
Procesor2,0 GHz Intel Core 2 Duo2,4 GHz Intel Core 2 Duo2,4 GHz Intel Core 2 Duo2,53 GHz Intel Core 2 Duo
Operační paměť2 GB RAM2 GB RAM2 GB RAM2 GB RAM
Pevný disk160 GB250 GB250 GB320 GB
Grafická kartaGeForce 9400MGeForce 9400MGeForce 9400M a GeForce 9600M GTGeForce 9400M a GeForce 9600M GT
Optická mechanikaDVD vypalovačkaDVD vypalovačkaDVD vypalovačkaDVD vypalovačka

„Tělo notebooku je běžně složeno z více částí – v případě nových MacBooků to ale neplatí, neboť jsme tyto části nahradili jediným homogenním kompaktním hliníkovým blokem,“ vysvětluje viceprezident firmy Apple pro design Jonathan Ive.

Podle něj by mělo být tělo z jednoho kusu hliníku odolnější, než tomu bylo dříve. Příjemné jsou také rozměry menšího 13“ notebooku. S hmotností 2 kg a tloušťkou 2,4 cm se notebook vejde do každé tašky.

Vylepšen byl také nejtenčí notebook světa

Společnost Apple zároveň s uvedením nové řady Macbooků inovovala i stávající nejtenčí MacBook Air. Tento ultralehký a tenký notebook tak nově nabídne grafiku nVidia GeForce 9400M. Představeny byly hned dvě nové konfigurace.

Jedna nabídne procesor Intel Core 2 Duo s frekvencí 1,6 GHz, 2 GB operační paměti a 120 GB pevný disk. Druhá konfigurace je zaměřena především na nízkou spotřebu.

Pevný disk tak byl nahrazen SSD jednotkou s kapacitou 128 GB. Malého vylepšení se v této variantě dostal také procesor Intel Core 2 Duo, který je taktován na 1,86 GHz.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zrychlit starší notebook

Koupili jste si loni notebook a dnes vám připadá značně pomalý? Nastal čas jej omladit a zrychlit. Přenosné počítače mají oproti těm stolním stále jednu velkou...

Výběr článků

Načítám